Quantcast

Кунева: До 2020 г. трябва да имаме работещи антикорупционни практики

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2016 в 16:55 2160 6

Снимка БГНЕС

Изтеглен е жребият за проверка по изпълнението на мерките по Конвенцията на ООН срещу корупцията. България ще бъде проверявана в края на петгодишния цикъл проверки, през 2020-2021 година. Дотогава трябва да имаме не просто конкретни резултати, а необратима тенденция към изчистване на политическия и икономическия ни живот от корупционни практики.

Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на участието си в дванадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. 

Много често чуваме, че антикорупционният закон е някаква политическа мимикрия от страна на българските политици, защото той е искан от Брюксел. Това категорично не е вярно. Законът го искат българските граждани. Необходимо е да изчистим политическия и икономически живот у нас от корупцията, подчерта тя.

Вицепремиерът благодари на президента Росен Плевнелиев за изразената от него по време на форума подкрепа за приемането на закона на първо четене миналата седмица. Тя повтори думите му, че е необходим не компромис, а широк консенсус за неговото прилагане.

Радвам се, че този закон спечели подкрепата на почти всички парламентарни сили. Няма да назовавам тази, която не подкрепи закона. Мисля, че е жалко и не губя надежда, че между двете четения ще се включат в обсъжданията и през градивното ще могат да направят крачка, към връщането на полето на позитивната политика, коментира още
вицепремиерът.

Този текст има две основни носещи конструкции – конфликтът на интереси и проверката на имуществото. За каквито и корупционни практики и изкривяване на реалността да говорим, те се обективират някъде. Винаги ще има резултат в имуществото и винаги може това да се хване през конфликта на интереси, обясни Кунева.

Тя подчерта, че законът адресира казус по казус. Тя даде за пример проверките, които ще бъдат разпределяни на случен принцип сред инспекторите в бюрото, така както се разпределят делата в съдилищата. 

Ние не можем да допуснем законът да остане на хартия - узряло е чувството на обществено недоволство и на спешност. Тогава, когато това се осъществи ще имаме една по-добра държава, категорична беше Кунева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22179

6

ELPIDA

04.07 2016 в 22:11

Професоре,прав сте,но дано да не се използва отново утвърдената практика в историята на човечеството и както го е изрекъл поетът: "...аз паднах,друг ще ме смени..."

25508

2

Izalina

04.07 2016 в 17:23

Тръпна в очакване на 2021, когато след бърза процедура множество познати муцуни ще заприпкат в индианска нишка към панделата.
Ама надали.

17668

1

Руслан

04.07 2016 в 17:18

А теориите кога?