Кунева: Абсурдно е Борисов да хвали борбата с корупция, а в парламента да не приемат антикорупционния закон

OFFNews 13 май 2016 в 10:02 3744 6

Абсурдно е докато премиерът Борисов е на среща на върха в Лондон за борбата с корупцията и представя усилията на страната ни в тази сфера, ресорната комисия по антикорупция в България да не приеме Закона за противодействие на корупцията по високите етажи. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНР по повод гласуването на закона вчера в комисията, на което шестима депутати се въздържаха.

Кунева напомни, че комисията за борба с корупцията е сформирана на паритетен принцип и не отразява разпределението на силите в пленарна зала, както и че законопроектът беше одобрен от другата комисия, тази по регионално развитие и предстои разглеждане в още две, където правна е водеща.

Разпознавам отговорността си да предложа добър закон и да го предложа на Министерския съвет. Когато той е веднъж приет от кабинета, това е закон на Министерския съвет, категорична беше Кунева. Тв обяви, че ще продължи да убеждава депутатите за качествата и необходимостта от закона.

Разликата между първия и втория проект е значителна, като обаче е запазена първоначалната философия за борба с корупцията по високите етажи на властта, обясни вицепремиерът.

По отношение на сигналите, Кунева посочи, че в новия проект има отделна глава посветена на сигналите, което няма да позволи никакви своеволия на Националното бюро за противодействие на корупцията при боравене с тях. Ясно е всеки сигнал какви реквизити трябва да притежава, ясно е и че всеки сигнал - подписан или неподписан - подлежи на предварителна проверка, за да се гарантира, че не става въпрос за клевети.

От една страна имаме човек притежаващ власт, да кажем министър, а от другата имаме гражданин с малко властови възможности. За да компенсираме тази асиметрия, ние овластяваме гражданите кат одаваме възможност да сигнализират, за да може, ако те виждат нередности, но се страхуват да съобщят, да имат правото да го направят, каза още Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11316

6

Алекс

13.05 2016 в 11:36

Кунева е символ на корупция и политическо слагачество!
Тя точно да не си отваря гнусната уста.

18551

5

Нострадамус

13.05 2016 в 11:33

Борисов е най-големият специалист по корупция. Той има магистърска степен по корупция.

77927

3

El Commandante

13.05 2016 в 11:27

"Разпознавам отговорността си"

Е така се получава като се заседиш по-дълго в Брюксел.
Очакваме и Бареков да се върне понаучил чужди езици и да почне и той да говори за транспортация, двойни чекове, слагане на налягане върху правителството, виждане око-в-око с коалиционните партньори и прочеее дебилизми...

12347

1

ЗахариЯт

13.05 2016 в 10:35

"Разпознавам отговорността си..." Има нещо несериозно в тоз изказ, някак си. Тя отговорността е там, госпожа, разпознаваш, не разпознаваш...