Костов: Точно преди Коледа ще бъде най-тежко за България

Offnews Последна промяна на 28 август 2014 в 08:35 13843 43

Иван Костов

Между 27 ноември и 20 декември ще бъде най-тежкия момент за България. Точно преди Коледа ще бъде изключително тежък момент за хората. Точно тогава ще изхвърчи шейната, която всички очакват да стигне края на склона.

Това каза в ефира на bTV бившият председател на ДСБ Иван Костов. Той коментира финансовото състояние на държавата и рисковете пред банковата система.

Костов не обясни каква криза очаква около Коледа. Той обаче смята, че не е ясно как ще изглежда следващият кабинет. Според него не е ясно и дали ДПС ще са отново в управлението. 

Бившият лидер на ДСБ обясни, че служебният финансов министър е прав, че трябва да има актуализация на бюджета, но в същото време държавата не се нуждае от нов заем от 6 млрд. лв., каквато теза изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "За Бойко Борисов е извинително да говори така, но около него има хора, които разбират", обясни Костов. 

Според него правилното послание на политиците в момента, за да се мине през кризата, е да бъдат направени няколко стъпки: веднага да бъде избран нов управител на БНБ; веднага да бъде актуализиран бюджетът; БНБ, ако успее да се договори с оздравителите на банката, да го направи още дори преди да се състави новото Народно събрание.

По думите му има хора, чиито интереси са КТБ да бъде разграбена. Той обеща, ако това се случи, да посочи виновниците. Той каза още, че има два плана за оздравяване на банковата група около Цветан Василев.

"Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена, които са заявили готовност да оздравят банката с 1 млрд. евро, това означава, че още сега трябва да се влезе в преговори с този фонд, но без участие на правителството. Възможно е банката, при наличие на този милиард, да бъде оздравена без участие на правителството и БНБ. Ако няма такъв милиард, тогава българската държава и БНБ могат да спасят банката с много по-малко пари от 3.5 млрд. лв., които ще трябва да налеят при ликвидация", обясни Костов.

По думите му това е решението за възстановяване на ликвидния баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври.

"Разбира се, че ще питат мен", така бившият политик отговори на въпрос защо точно към него трябва да бъдат отправени питанията за оздравяване на КТБ, след като беше обвинен в конфликт на интереси заради вложенията му в банката на Цветан Василев. "В ръцете ми са загинали 14 банки. Знам как бяха разграбени. Успял съм да оздравя няколко банки, които в момента са гръбнакът на българската финансова система. Загрижен съм за всички банки, защото това е делото на живота ми. Оздравяването на финансите на държавата е моят венец. Моят личен интерес е защитен напълно от държавата, дори и в случай на ликвидация на банката", обясни той. 

Според него в банката няма дупка и много малко хора са в състояние да прочетат анализа за оздравяване на КТБ. "Ако от прокуратурата искат да обвинят определени лица, за това че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. Тези кръгове, които атакуват банката, казвам на тези хора: ако се сбъднат рисковете, аз ще кажа персонално имената на виновните на всички онези гневни хора, ако те допуснат тези рискове да се случат. Който заплашвам, той си знае", каза още бившият син лидер.

Той посочи, че атаките срещу банката идват от хората, които искат тя да бъде затворена.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2014 в 17:54

http://defakto.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D0 %B2%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0/1374/


Не по-късно от 20 дни след решението на БНБ за отнемане на лиценза започва изплащаните на гарантираните влогове до 100 000 евро, като срокът може да се удължи максимум с 10 дни при „изключителни обстоятелства“ (по правилата на Закона за гарантиране на влоговете в банките). Вложителите с по-големи суми стават кредитори на трезора.


Това последното изречение разказва играта на Костов,ами ще ставаш кредитор няма как.

29.08 2014 в 11:41

Нора, всички мнения се публикуват. За съжаление понякога.
Известно забавяне има когато публикуваш от ново IP или за първи път.

29.08 2014 в 11:32

Нима?! Вие го публикувахте моето мнение?! Не мога да повярвам! Сигурно доста дълго време ви отне да го прочетете и да вземете решение! Съжалявам за затруднението!

29.08 2014 в 11:23

Васил - За това, казват хората - за да просперираш ПЪРВО ТРЯБВА ДОСТАТЪЧНО ДА СИ УЧИЛ!!! Само, че в България това не е на мода и се счита, че учил, не учил селянията си знае ей така, както си плямпа в кръчмата, на няколко ракии! Само дето не е вярно! Чуй сега, какво ще ти каже един възрастен, учил много и много работил човек! Когато държавата даде пари за да оздрави една банка, тя (държавата) тези пари не ги губи, а ги влага като актив (СТАВА АКЦИОНЕР) и сетне, като продаде банката след оздравяването й СИ ГИ ВРЪЩА С ЛИХВИТЕ!!! А когато остави банката да фалира, като случая с КТБ държавата пак ще даде пари (ще си изчепи фонда за гарантиране на кредитите, който е само 2 млрд.) и понеже тези пари не стигат ( в случая, за да се обезщетят всички, които имат право на обещетение ПО ЗАКОН, са необходими общо 3,6 млрд.) ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ИЗВАДИ ОТ БЮДЖЕТА СИ ОЩЕ 1,6 МЛРД. и да ги даде на вложителителите!!!! Е, точно тези 1,6 млрд. дето държавата ще извади от бюджета са от твоите пари!!!! Сега разбра ли, бе главанак, в кой от двата случая ще плащаш или пак не си разбрал?! Ей за това казваше баба ми, че Господ преди да ти вземе парите първом ти взима ума! Та за това става дума! Може да мразиш Иван Костов,но той е доста по-умен от теб. Като те гледам тука как на две магарета слама не можеш да разделиш, явно така си правиш и сметките в живота, и като знам, че в бедната ни държава неуките, но за това пък достатъчно злобни хора, като теб са болшинство си мисля, че дните на тази страна просто са преброени! За жалост! Ако не беше така до сега всички да са вдянали, че само хора умни, знаещи и можещи хора, МНОГО УЧИЛИ и със солидно образование, като Костов могат да ни извадят от калта. Тия, с големите бицепси - НЕ МОГАТ! ЯСНО?!

29.08 2014 в 11:21

Васил- За това, казват хората - за да просперираш ПЪРВО ТРЯБВА ДОСТАТЪЧНО ДА СИ УЧИЛ!!! Само, че в България това не е на мода и се счита, че учил, не учил селянията си знае ей така, както си плямпа в кръчмата, на няколко ракии! Само дето не е вярно! Чуй сега, какво ще ти каже един възрастен, учил много и много работил човек! Когато държавата даде пари за да оздрави една банка, тя (държавата) тези пари не ги губи, а ги влага като актив (СТАВА АКЦИОНЕР) и сетне, като продаде банката след оздравяването й СИ ГИ ВРЪЩА С ЛИХВИТЕ!!! А когато остави банката да фалира, като случая с КТБ държавата пак ще даде пари (ще си изчепи фонда за гарантиране на кредитите, който е само 2 млрд.) и понеже тези пари не стигат ( в случая, за да се обезщетят всички, които имат право на обещетение ПО ЗАКОН, са необходими общо 3,6 млрд.) ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ИЗВАДИ ОТ БЮДЖЕТА СИ ОЩЕ 1,6 МЛРД. и да ги даде на вложителителите!!!! Е, точно тези 1,6 млрд. дето държавата ще извади от бюджета са от твоите пари!!!! Сега разбра ли, бе главанак, в кой от двата случая ще плащаш или пак не си разбрал?! Ей за това казваше баба ми, че Господ преди да ти вземе парите първом ти взима ума! Та за това става дума! Може да мразиш Иван Костов,но той е доста по-умен от теб. Като те гледам тука как на две магарета слама не можеш да разделиш, явно така си правиш и сметките в живота, и като знам, че в бедната ни държава неуките, но за това пък достатъчно злобни хора, като теб са болшинство си мисля, че дните на тази страна просто са преброени! За жалост! Ако не беше така до сега всички да са вдянали, че само хора умни, знаещи и можещи хора, МНОГО УЧИЛИ и със солидно образование, като Костов могат да ни извадят от калта. Тия, с големите бицепси - НЕ МОГАТ! ЯСНО?!

28.08 2014 в 20:08

Наглецът Иван Костов, съсипал българската индустрия чрез бандитска приватизация, пак лъсна тази сутрин по Би Ти Ви, за се изкара потенциален спасител на КТБ и цялата ни банкова система.
"Кого да питат, ако не мен. В ръцете ми са загинали 14 банки, знам как се разграбваха след това. Успял съм да оздравя няколко банки, които се приватизираха и сега са гръбнакът на банковата система", нагло се изцепи Командира пред свития на стафидка водещ Антон Хекимян, който не посмя да му опонира и да го постави там, където му е мястото.
Крайно време е Костов да спре да ни спасява. Крайно време е да спре с тъпи заплахи от сорта: „Ще кажа на излъганите вложители в КТБ кой съсипа банката”.
Ако в клетата ни държавица функционираха правоохранителни органи, Костов отдавна трябваше да е в затвора. Вместо това обаче той се изкарва месия по телевизията, кадрува в Реформаторския блок, пише стратегии за банковата стабилност, раздава акъл по всички въпроси…
И понеже паметта у нас е национален дефицит, нека си припомним как Командира и неговият кабинет разкатаха фамилията на българската икономика в рамките на има-няма четири години.
Сред най-фрапантните приватизационни „удари” на Костов е сделката за „Каолин”. Още през 1997-ма единственото по рода си на Балканите предприятие за полезни изкопаеми е изискано от известната белгийска фирма „Сибелко", която дава добра цена – 20 милиона долара, за участието си в съвместно дружество заедно с държавата. Но вместо да привлече стратегическия инвеститор и да вкара в хазната сериозната сума, кабинетът на СДС решава да даде „Каолин" на братята Иво и Александър Прокопиеви и на няколко техни съдружници. Това е онзи същият Прокопиев, който сега се води бос на задкулисния кръг „Капитал”.
Договорът с РМД „Каолин 98" е сключен на 10 януари 2000-та. Тогава 75% от завода са продадени за смешните 7.2 млн. лева, като в брой са платени едва 10 на сто, а останалото е издължено с компенсаторки.
Следват няколко увеличения на капитала и само за година компанията на Иво Прокопиев „Алфа финанс холдинг" става собственик на 83.33% от „Каолин", а РМД-то отива в седма глуха с едва 12.5 на сто.
Такива сделки по време на синьото правителство са в изобилие. През 2002-ра прокуратурата откри нарушения в РМД раздържавяването на едни от най-големите български предприятия – „Арсенал" – Казанлък, „Хлебна мая" – Русе, ОЦК – Кърджали, „Хемус ер" – София, „Елените" – Несебър, хотелите „Санкт Петербург" в Пловдив и „Средец" в Слънчев бряг.
Малко по-късно държавните обвинители се заеха и с приватизацията на обувния завод „Добрич" и „Каолин". Но реален резултат така и не последва. Делата или завършваха с оправдателна присъда, или бяха забутвани някъде по архивите.
Статуквото, силите на омертата не пожелаха Костов да получи заслуженото.
На челно място в черния списък безспорно е друга гордост на социалистическата металургия – „Кремиковци". Комбинатът бе „продаден" по време на кабинета „Костов" /14 юни 1999 година/, на „Дару Металс" АД (по-късно преименувано на „Финметалс Холдинг) за символичната цена от 1 долар срещу обещания да покрие дълговете му, оценени тогава на 645 млн. лева и да инвестира още 300 милиона долара през следващите 6 години. Почти нищо от тези големи заявки не бе изпълнено, пише „Банкеръ”.
А след серия промени в собствеността и съмнения за източване и бързо забогатяване на хора от ръковоството му през 2011-та „Кремиковци" бе даден за скрап на „Елтрейд къмпани" срещу 316 млн. лева.
Много по-откровен бе обирът на „Авиокомпания Балкан". Националният авиопревозвач беше продаден на израелската „Зееви груп", собственост на Гад Зееви, на 30 юни 1999 година. Договорената цена бе повече от скромна – 150 хиляди лева, а обещаните инвестиции – 100 млн. долара.
Но се оказа, че израелецът със звучното име е специалист по ликвидация на подобни дружества, а не по оздравяването им. Скоро след „операцията" полетите на „Балкан" бяха спрени. При продажбата авиокомпанията имаше 18 самолета Ту-154, а година и половина по-късно – само един.
Малките пътнически и товарни самолети също бяха разпродадени, както и слотовете по международните летища. По експертни оценки Гад Зееви е спечелил над 300 млн. долара от цялата далавера. Но така и не бе потърсена отговорност от продавачите, позволили да се стигне до катастрофата с превозвача. Поне се отървахме „сухи" от 12-те иска, които нахалният евреин заведе срещу страната, претендирайки за неустойка от 250 млн. долара.
Кабинетът „Костов" ще се запомни и с продажбата на „Нефтохим" ЕАД на руската „Лукойл" срещу 101 млн. долара. Наистина тя е повече от успешна, ако я сравним с разграбването на плевенската рафинерия „Плама" – единственият нефтохимически комбинат в света, доведен до фалит…

28.08 2014 в 18:20

To ако е за единия милион здраве му кажи... Много ми падна Костов в очите, много добре знае какви интереси обслужва тази банка и, че е мутренска искам да го попитам, КАКВО МУ ПРАВЯТ ПАРИТЕ В ТАЗИ БАНКА, при положение, че много добре знае, че мутренска и мафиотска банка. Да внесеш парите си при мутрите значи да подкрепяш бизнеса им и изобщо всичко което вършат. Жалко леке е Костов и винаги е бил.

28.08 2014 в 17:42

!!! Иван Костов е велик !!!

28.08 2014 в 17:30

Г-н/Г-жо, Niko, стилът и тонът с който коментирате доста добре се доближава до този на троловете, противници на Костов.Та в този ред на мисли - вероятно Ви плащат за това?!

28.08 2014 в 17:30

Костоваците да си разпечатят снимката на тоя крадлив мангал и да си изтрият задниците с нея.
По-голям мошеник със сини джуки не се е раждал.
Или бъркам.
РамаДАУН може и да го задмине.
Все пак...

...ЛАИНОТО НЕ ПАДА ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ ЧИЧО СИ.

.