Калоян Паргов: Ужасът на политиката е да бъдеш в управлението

Местните избори са фундаментът на управлението. В София започваме да работим в тази посока, обяви лидерът на столичните социалисти

OFFNews 18 януари 2022 в 16:11 1558 0

Участието в четворната коалиция е шанс за БСП, но трябва да сме наясно, че ужасът на политиката не е да си в опозиция. Ужасът на политиката е да бъдеш в управлението - всеки ден да търсиш решение на проблеми, особено в кризисна обстановка, в каквато сме в момента.

Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Той изрази надежда, че представителите на партията в изпълнителната власт ще се справят и ще покажат какво може БСП. 

„Имам обаче и едно голямо притеснение. И то е свързано с това как ще излезем от властта. Досега БСП губи от всяко управление, за съжаление. Така се случваше през последните 30 години по една или друга причина, независимо с кого е била в управлението и какви са били условията“, обясни Паргов и даде пример с тройната коалиция, при която е имало много добра икономическа среда, с висок растеж на БВП, с доста инвестиции - близо 25 милиарда, но всички знаят какъв беше резултатът накрая, заяви Паргов. 

По думите му предстоящият конгрес на БСП е зареден с огромно напрежение от големите очаквания.

„В момента пред БСП стоят няколко въпроса, чиито отговори са изключително важни. На първо място е този за участието на партията в управлението. Вторият е свързан с това каква политика провежда БСП. Третият очаква отговор за това дали и как спазваме червените линии, които поставихме“, изтъкна председателят на софийската организация на партията.

Той счита, че на предстоящия Конгрес не бива интересът да е само към персонажите.

„Много по-важна е политиката на БСП. В момента тя е ключова и хората очакват от нас да изясним точно това“, заяви Калоян Паргов и допълни, че има една изключително важна тема, за която до момента нито един представител на партията не говори - въпросът за подготовката на местните избори, които предстоят след по-малко от две години и са изключително важни.

„Те са фундаментът на управлението. В София вече започваме да мислим и да работим в тази посока. Надявам се, че и националното ръководство ще акцентира върху този процес и ще го постави като задача пред цялата партия още сега“, заяви лидерът на столичните социалисти.

Калоян Паргов коментира и състоянието на Столична община в условията на здравна и енергийна криза. Относно общинското здравеопазване той обясни, че болниците са в добро финансово състояние, но от гледна точка на апаратура има какво да се желае.

„Не трябва да се стига до момента, в който хора ще умират по стълбите на болниците. В предстоящия бюджет на общината трябва да бъдат заделени нужните финансови средства“, отбеляза Паргов. 

Според него в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат предвидени пари за изграждане на нови когенерации в „Топлофикация София“. „400 млн. евро напълно отговарят на нуждата от високоефективна когенерация, което е в унисон със Зеления пакт. Всеки лев за "Топлофикация" е важен, трябва да бъдем отговорни към това дружество", каза председателят на групата на БСП в СОС.

По думите му финансирането на столичния градски транспорт и огромен проблем, до голяма степен заради неефективното управление на тази система. „Реформа не се прави с намаляване на линии. Истината е, че с развитието на метрото се намали до голяма степен ефикасността и смисълът от наземния транспорт", посочи той. 

Калоян Паргов заяви, че условието, което поставя БСП, е да се запази социално поносима цената на градския транспорта в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови