"Десните": Искането на ГЕРБ за нов дълг е предизборна провокация

OFFNews Последна промяна на 26 август 2014 в 17:56 4043 5

Коалиция „Десните“ заяви, че не споделя "апокалиптичните твърдения" на ГЕРБ, че държавата ще изпадне в ликвидна криза.

Те изразяват надеждата си вчерашните думи на Борисов да не са "предлюдия КТБ да бъде спасена с държавни пари, защото това ще прикрие некомпетентните действия и бездействието на отговорните институции и в частност на БНБ". 

"Смятаме настояването за драстично увеличение на държавния дълг с над една трета за предизборна провокация. Такова говорене обслужва ГЕРБ и потенциални скрити договорки. Припомняме, че версията за увеличаване на държавния дълг и актуализация на бюджета бе лансирана от Борисов в периода след поставянето на КТБ под специален надзор и получи силната подкрепа на ДПС в лицето на Йордан Цонев", пише в становището на новата коалиция.

Коалиция „Десните“ определя твърдението на Борисов, че фискалният резерв е спаднал на 3.8 млрд., като безотговорно съчиняване на факти, засягащи финансите на страната.

"Премиерът Близнашки и неговият финансов министър би трябвало да опровергаят подобно говорене. Към 22 август неговият размер е 6.49 млрд. лв., което е значително над прага, заложен в Закона за държавния бюджет от 4.5 млрд. лв., който размер следва да бъде наличен към края на годината", посочват още "Десните".

Експертният екип на коалицията приема за "свободни съчинения" твърденията, че държавата не може да плати падежиращите емисии ДЦК до края на тази и в началото на следващата година. Според "Десните" е ясно, че те са прогнозирани още с приемането на държавния бюджет в края на 2013 г.

"Нещо повече, във фискалния резерв се намира и сумата от облигациите, които бяха пласирани на международните пазари в средата на юни в размер на 1.493 млрд. евро с цел да се посрещне падежа в началото на януари по глобалните облигации, емитирани по времето на НДСВ. Единствената извънредна емисия, която МФ реализира на 30 юни за овладяване на кризата в банковия сектор, е в размер на 1,228.56 млн. лв. и е с падеж на 30.11.2014 г., когато се очаква тя да бъде погасена", допълва новата коалиция.

Според "Десните" мотив за евентуално увеличение на дълга може да бъде евентуален по-висок бюджетен дефицит в края на годината, който обаче няма да бъде 5-6 млрд. лв., с каквито числа "ръководството на ГЕРБ стресира гражданите на страната".

"Затова опитът да се принуди служебния кабинет да предприеме действия за емитиране на нов дълг са безпочвени. След избора на нов парламент през октомври, ще има по-ясна прогноза за очаквания дефицит в края на годината, когато новото правителство може да реагира много по-адекватно", обясняват от още коалицията.

„Десните” смятат, че позицията на ГЕРБ подсказва липса на желание за реформи и за въвеждане на фискална консолидация, каквато без съмнение е необходима.

Те настояват от партията на Борисов да прекратят "практиката за създаване на негативни очаквания в населението от бъдещото развитие на икономическата среда в страната, което да бъде използвано като оръжие в политическата надпревара".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови