Quantcast

Изборите ще ни струват 26 млн. лв.

Близнашки ще отговаря за отпечатването и доставката на бюлетините

OFFNews Последна промяна на 11 август 2014 в 15:58 2415 5

Подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори ще ни излезе 25.974 млн. лв. Това показва план-сметката, която служебното правителство на Георги Близнашки одобри. Парите ще бъдат осигурени след преструктуриране на държавния бюджет.

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерския съвет ще похарчат близо 20 млн. лв. На ЦИК ще бъдат дадени 4 430 000 лв. за организацията и техническата подготовка на изборите. Тези пари ще отидат за възнаграждения по граждански договори – 200 хил. лв., за материално-техническо осигуряване на дейността на комисията (180 000 лв.), за обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин с резултатите (2,7 млн. лв.), за медийни пакети за партиите, коалициите и инициативните комитети (900 000 лв.) и за разяснителна кампания (450 000 лв.).

Правителството ще похарчи 15 605 000 лв., като по-голямата част от тях - 9 645 000 лв., ще отидат за възнаграждения на членовете на районните и на секционните избирателни комисии. 4 млн. лв. са заделени за логистичното осигуряване на изборния просец, в което е включено и извозването на бюлетините и изборните книжа от Секционните избирателни комисии до Районните, Общинските и Централната избирателни комисии.

Отпечатването на бюлетините ще излезе 1.6 млн. лв. В тези разходи е включена и таксата за финансов контрол. За осигуряване на устройства за машинно гласуване, за програмно осигуряване, съхранение и техническа поддръжка правителството ще изхарчи 360 000 лв.

За изготвяне и отпечатване на изборните списъци ГД „ГРАО” на Министерството на регионалното развитие (МРР) ще получи 882 000 лв. За охрана по бюджета на МВР са планирани 3 млн. лв., разходите на МВнР, в т. ч. за организацията на международен пресцентър, са разчетени на 1.2 млн. лв., а на министерствата на отбраната и на образованието и науката – съответно 60 хил. лв. и 15 хил. лв.

В план-сметката са включени и разходите на БНР (200 хил. лв.), БНТ (502 хил. лв.), БТА (50 хил. лв.) и Сметната палата (30 хил. лв.).

Премиерът Близнашки ще е натоварен пряко с организацията по отпечатването и съхранението на бюлетините. В неговите отговорности се и организацията по изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

В дейността си служебният премиер ще бъде подпомаган от експертна група, назначена и определена с негова заповед.
За подготовката и произвеждането на изборите в чужбина ще отговаря министърът на външните работи.

Освен да внесе проекта на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, на министъра на финансите е възложено да представи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Решението за подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2014 г. и постановлението за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането им са приети неприсъствено.

Предсрочните парламентарни избори през 2013 г. излязоха по-евтино. Тогава правителството в оставка на Бойко Борисов одобри разходи за провеждането на изборите служебния кабинет на Марин Райков от 21 млн. лв. Най-много пари – 13 млн. лв., бяха дадени на Министерски съвет, който трябваше да осигури логистиката и заплащането на членовете на изборните комисии по места. 3.3 млн. лв. пък бяха разходите на МВР по охраната на изборите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2014 в 19:02

Комунягите накрая сами си подадоха оставката, значи те трябва да платят предсрочните избори.
бууухахахахахххххахааааааааааааааххххххааааааааааааа

11.08 2014 в 18:22

Ако не бяха такива гьон-сурати комунистите, щяха да направят изборите заедно с европейските през Май. На всички беше ясно, че нямат подкрепа и ще трябва да си ходят.

Пиявици.

А честите избори са хубаво нещо, за "сверка на настроението". Суверенът трябва по-често да се чува. Иначе почват протести и глухите партии се провалят на следващите избори.

11.08 2014 в 17:45

Трябва да се въведе практиката, който иска извънредни избори, той да си ги плаща.

Разноските за тия извънредни избори трябва да си поделят участниците в протестите и Първа Частна Банкянска.

Народа не е длъжен да им плаща за цирковете.

11.08 2014 в 17:41

Ако всяка година правим по 1-2 пъти избори макс. 50 млн. Пак по малко от колкото успяват да откраднат за една година.
Но така след няколко години ще спрат да купуват гласове, защото ще трябва да го правят два пъти годишно. :))
Избори до дупка :)))))))))

11.08 2014 в 16:50

Нищо работа в сравнение с кражбата на сламеното правителство.