Изборите ще ни струват 26 млн. лв.

Близнашки ще отговаря за отпечатването и доставката на бюлетините

OFFNews 11 август 2014 в 15:58 2997 5

Подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори ще ни излезе 25.974 млн. лв. Това показва план-сметката, която служебното правителство на Георги Близнашки одобри. Парите ще бъдат осигурени след преструктуриране на държавния бюджет.

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерския съвет ще похарчат близо 20 млн. лв. На ЦИК ще бъдат дадени 4 430 000 лв. за организацията и техническата подготовка на изборите. Тези пари ще отидат за възнаграждения по граждански договори – 200 хил. лв., за материално-техническо осигуряване на дейността на комисията (180 000 лв.), за обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин с резултатите (2,7 млн. лв.), за медийни пакети за партиите, коалициите и инициативните комитети (900 000 лв.) и за разяснителна кампания (450 000 лв.).

Правителството ще похарчи 15 605 000 лв., като по-голямата част от тях - 9 645 000 лв., ще отидат за възнаграждения на членовете на районните и на секционните избирателни комисии. 4 млн. лв. са заделени за логистичното осигуряване на изборния просец, в което е включено и извозването на бюлетините и изборните книжа от Секционните избирателни комисии до Районните, Общинските и Централната избирателни комисии.

Отпечатването на бюлетините ще излезе 1.6 млн. лв. В тези разходи е включена и таксата за финансов контрол. За осигуряване на устройства за машинно гласуване, за програмно осигуряване, съхранение и техническа поддръжка правителството ще изхарчи 360 000 лв.

За изготвяне и отпечатване на изборните списъци ГД „ГРАО” на Министерството на регионалното развитие (МРР) ще получи 882 000 лв. За охрана по бюджета на МВР са планирани 3 млн. лв., разходите на МВнР, в т. ч. за организацията на международен пресцентър, са разчетени на 1.2 млн. лв., а на министерствата на отбраната и на образованието и науката – съответно 60 хил. лв. и 15 хил. лв.

В план-сметката са включени и разходите на БНР (200 хил. лв.), БНТ (502 хил. лв.), БТА (50 хил. лв.) и Сметната палата (30 хил. лв.).

Премиерът Близнашки ще е натоварен пряко с организацията по отпечатването и съхранението на бюлетините. В неговите отговорности се и организацията по изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

В дейността си служебният премиер ще бъде подпомаган от експертна група, назначена и определена с негова заповед.
За подготовката и произвеждането на изборите в чужбина ще отговаря министърът на външните работи.

Освен да внесе проекта на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, на министъра на финансите е възложено да представи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Решението за подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2014 г. и постановлението за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането им са приети неприсъствено.

Предсрочните парламентарни избори през 2013 г. излязоха по-евтино. Тогава правителството в оставка на Бойко Борисов одобри разходи за провеждането на изборите служебния кабинет на Марин Райков от 21 млн. лв. Най-много пари – 13 млн. лв., бяха дадени на Министерски съвет, който трябваше да осигури логистиката и заплащането на членовете на изборните комисии по места. 3.3 млн. лв. пък бяха разходите на МВР по охраната на изборите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови