Медарова се отказва от поста министър на изборите

OFFNews Последна промяна на 10 август 2014 в 14:05 8439 8

Красимира Медарова

Съдия Красимира Медарова се отказва от поста служебен министър по организацията на изборите. Тя съобщи това в писмо до медиите.

Ето пълния му текст:

"Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. Приех официално тази покана въпреки резервите, които имах. Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ.

В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни, ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. По тази причина незабавно се обърнах към Президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия”, се посочва още в писмото.

„Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи. Не се срамувам от работата си като председател на ЦИК в последните години, гордея се, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации. Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес.”

Президентът Росен Плевнелиев издаде в петък указ за назначаването на Медарова за министър по организация на изборите на 5 октомври. Тя е бивш председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) в периода 2011- 2013 година и се смята, че е тясно свързана с ГЕРБ.

Срещу това назначение се обявиха от "Протестна мрежа" и Реформаторския блок. Днес призив към Плевнелиев да оттегли назначението си отправиха и от Института за дясна политика.

Плевнелиев обяви, че ще има министър, отговарящ за изборите в служебния кабинет, но той не беше представен заедно с другите министри на 5 август. Очакваше се това да е политологът Димитър Димитров, но явно той се е отказал в последния момент.

"Обсъждаме въпроса дали да има или не служебен министър за изборите и кой да е той. Надявам се до довечера да имаме позиция", коментира служебният премиер проф. Георги Близнашки, цитиран от "Дневник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.08 2014 в 22:03

Една калинка по-малко, хахаха...

10.08 2014 в 21:20

Имало предложение за Тона ОБЩАТА и за Генов БОЯДЖИЯТА!!!!

10.08 2014 в 15:59

Ако не беше Орешарски,сега през крив макарон щяхте да гледате оставки и отказвания на постове.За съжаление това не важи за Мутрата и сганта около него,а иначе не е лошо само да погледнете някого на криво и той-хоп-оставка,отказ и скриване на майка си природата.Те това е демокрация на тоягата.Да видим кой ще ни се опъне.

10.08 2014 в 15:38


Тайзи дугарка:)) е несъмнено олицетворение на думата достойнство!:))))))))))

Когато са измислили думата достойнство определено са имали предвид др.Медарова, а може би и ..............съпругчето й!
))))))))))))))))))))))))))))))))

10.08 2014 в 15:28

Действие на човек с достойнство,не като куклата Орешарски.

10.08 2014 в 15:23


А непорочнозаченатият кривосъден министър–Джизъс Айвънофф–––КОГА?!?!?!?!?!?

По дефолт цъкнах едно“+“ на моя човек–Лудотостаторче.

10.08 2014 в 15:11

Абе Балкански, даже няма да ти кажа Насрански, к'ви апове си пил или са те подменили -> няма значение, получаваш "+"!!!

10.08 2014 в 14:50

Не само тя, но всички други мъжки и женски "КАЛИНКИ" нямат място във власта.

Престанете да назначавате само "свои" хора и да манипулирате в полза на тясно партийни интереси.

Министрите трябва да се ползват с обществено доверие. Българите очакват този политически цирк вече да приключи, и в правителството повече да не влизат лица, компрометирали по време на бившия комунистически режим, и неговите псевдо"демократични" мутации.

25 ГОДИНИ ИМИТАЦИЯ НА "Демокрация" и пазарна икономика СТИГАТ! Вън от властта бившите комунисти, партийни секретари, милиционери, доносници на ДС и приближени до червената номенклатура!