Близнашки за министъра на изборите: Ще се съобразим с критиките на обществото

OFFNews 10 август 2014 в 16:29 6240 16

Служебният премиер Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев.

Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят.

Това каза пред журналисти служебният премиер Георги Близнашки по повод назначаването и последвалото оттегляне на съдия Красимира Медарова за министър, отговарящ за изборите.

В петък с указ на президента Медарова, която се води тясно свързана с ГЕРБ, беше назначена за министър на изборите, но последваха протестни декларации на Протестна мрежа, Реформаторския блок и Института за дясна политика.

"Трябва да си даваме сметка, че всички опитни хора, които разбират от избори все пак вече са били някъде - било в ЦИК или в други форми на участие. Сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението", каза проф. Близнашки.

По повод появилите се в медиите съобщения, че Емилия Друмева ще поеме поста след отказа на Медарова, проф. Близнашки обясни, че името на Друмева не е опция, която се обсъжда.

"Тя не е предлагана за този пост. Тя ще бъде при мен в политическия кабинет, но няма да играе официална роля. В политическия кабинет тя ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, тъй като стана дума, че трябва да се променят Законът за прякото участие на гражданите в изборите, Изборния кодекс и редица други неща. В приоритетите ни са формирани редица цели", коментира още служебният премиер.

На въпрос дали въобще ще има министър за изборите, проф. Георги Близнашки каза, че до края на деня този въпрос ще бъде решен. И добави, че не е изключено да няма министър, който да отговаря за изборния процес.

"Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага ще запазим старото положение. Не е имало министър досега, имам чувството, че който и да се предложи реакцията ще бъде еднотипна. Все още решението не е взето, до края на деня има време", каза още проф. Георги Близнашки.

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще има министър, отговарящ за изборите в служебния кабинет, но той не беше представен заедно с другите министри на 5 август. Очакваше се това да е политологът Димитър Димитров, но явно той се е отказал в последния момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!