Избирателите на ИТН масово напускат партията. Гневни са, искаха ГЕРБ да бъде свален от власт

OFFNews 27 август 2021 в 13:39 107202 9

"Аз имам леко учудване, защото общественото очакване беше третият мандат да отиде в най-диалогичната политическа формация, която очевидно е "Изправи се. БГ! Ние идваме!", които могат очевидно да говорят с други партии в по-голяма степен, отколкото всички останали", каза за БНР политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с решението на президента Румен Радев да връчи третия мандат на БСП.

По думите му парламентът е уязвен вече няколко месеца подред, защото не е способен да излъчи изпълнителна власт.

"Изпълнителната власт я излъчва президентът. Реално погледнато власт изтича от парламента и от парламентаризма и отива при президента", допълни Дайнов в предаването "Преди всички".

Според него при нови предсрочни избори трябва да се решат две задачи.

"Да се върне силата на парламента, включително да може да излъчва правителства и да видим каква ще бъде подкрепата към Румен Радев, защото Радев от доста време е стабилизиращ фактор в цялата тази бъркотия. Аз мисля, че много добре ще се представи без връзка с партийни и идеологически пристрастия на гласуващите", посочи политологът.

Той коментира, че подкрепата за президента Радев се обуславя от това, че е застанал на страната на протестиращите срещу безобразията.

"В момента се увеличава, защото успя да състави правителство, каквото всички искаха", категоричен е Дайнов.

Според него се наблюдава масивен, гневен отлив на избиратели от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

"Хората, които гласуваха за него с идеята да бъде прекратено властването на ГЕРБ и да се излъчи прилично правителство в много големи количества напускат тази партия като гласоподаватели и изобщо не съм изненадан. Процесът започна преди две-три седмици и той тепърва ще се разгръща. Не съм изненадан, че подкрепата за "Има такъв народ" пада драстично и очевидно, че щетите са върху всички партии, които заявиха, че са на протеста, защото започва да се създава впечатлението, че те могат да вдигат бунтове, но не могат да поемат управлението на страната, което работи за основните играчи на статуквото, което е един политически опасен момент. И трите партии, особено "Има такъв народ" трябва да си помислят много сериозно какво правят, защото отливът от "Има такъв народ" ще продължи, но той удря и по другите партии", посочи Дайнов.

Според него президентът Румен Радев би трябва до бъде издигнат от Инициативен комитет за кандидат за втори мандат.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1730

  8

  Ivan

  02.09 2021 в 16:49

  До тук, от 7 коментара върху смислено мнение на човек с образование и опит върху сериозен проблем има 6 мнения на откровени дебили. Очевидно си заслужаваме ГЕРБ!!! Или Тошко Африкански.

  2000

  6

  Atan

  29.08 2021 в 17:25

  "щетите са върху всички партии, които заявиха, че са на протеста, защото започва да се създава впечатлението, че те могат да вдигат бунтове, но не могат да поемат управлението на страната, което работи за основните играчи на статуквото, което е един политически опасен момент. "
  Вярно, но протестните нямат достатъчно гласове. Това е насоката, в която трябва да работят. Разрушаването на статуквото не е лесно и просто, то е организирана мощна сила! Разяснение, пропаганда, организация - това е необходимо!

  3022

  1

  Mary

  28.08 2021 в 02:02

  И ти ли бе, Дайнов, амери*анска подло*а го играеш?
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх