Христо Иванов поиска да работи с ГЕРБ за промени в Конституцията, Атанасова иска извинение

"Предсрочни избори биха били много опасни за България, защото може да бъдат спечелени от руския президент Владимир Путин"

Ружа Райчева 15 април 2022 в 10:03 16398 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска подкрепа от опозицията за създаването на Комисията за промени в Конституцията и призова за разработването на общ проект. Иванов заяви, че след закриването на спецправосъдието следващата стъпка е реформата на КПКОНПИ.  

Вчера управляващите изпълниха първото си предизборно обещание и закриха специализираното правосъдие. Днес лидерът на парламентарната група на ДБ Христо Иванов направи декларация от парламентарната трибуна. 

"Това, което се случи вчера, си заслужава да се осмисли политически. Вчера ние закрихме една институция, която се беше превърнала в емблема на политическата злоупотреба с правосъдието в България. Беше създадена, за да бъде паралелна структура на нормалното правосъдие в България, което да отговаря, по един или друг начин, по-гъвкаво на очакванията на определена политическа номенклатура", заяви той. 

Иванов е на мнение, че ликвидацията на тази структура не е важна само за правосъдието, но и за политическия живот в страната. По думите му България и светът се намират в безпрецедентна ситуация и никога не е било толкова сложно - политически и геополитически. Според Христо Иванов на фона на огромните сътресения заради войната в Украйна политическата система в България не успява да произведе съгласие.

"Ние не спорим тук просто за идеологически различия, ние спорим за идейни различия -  обвиняваме се взаимно в криминалитет, в криминални зависимости и конспиративни теории, и аз съм го правил, не соча с пръст никой друг, но това разделя българския политически живот, което прави морално недопустимо да се търси съгласие по важни въпроси, като например как отговаряме на предизвикателствата в Украйна. Съгласието е невъзможно, защото взаимно се наричаме престъпници", каза съпредседателят на ДБ.

Той заяви, че следващите важни стъпки са реформа на КПКОНПИ и промяна на нейното ръководство, така че тази наистина да може да се ѝ се има доверие, че може да събира доказателства за престъпления по високите етажи на властта. 

"И следваща стъпка, която трябва да направим и тук се обръщам към опозицията - аз пак ще потърся контакт с вас. Дайте да опитаме платформата, която беше създадена и вие не пожелахте да се включите в нея - Комисия за промени в Конституцията, да намерим начин заедно да я използваме за да разработим общ проект - не наш, или ваш, а общ, така че заедно да следващата стъпка към нормализацията на българския политически живот", каза Христо Иванов. 

В края на декларацията си Иванов напомни, че евентуални предсрочни избори биха били много опасни за България, защото може да бъдат спечелени от руския президент Владимир Путин. Той изрази надежда, че след Великденските празници, въпреки сътресенията в управляващата коалиция, емоциите ще отстъпят и разумът ще надделее.

Десислава Атанасова поиска извинение

"Ако исках да се подиграя на Вашата позиция, щях да Ви кажа: "Давайте, ребята, жить дружно!" Изведнъж, изживели някакъв катарзис или какво, лично аз не мога да си обясня, Вие разбрахте, че политическите партии съществуват и парламентарните групи формират не само обществено мнение, но не са нито мутри, нито мафия, нито статукво. Вашето искане минава с извинение, г-н Иванов, с извинение", отговори му лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

Тя напомни на Христо Иванов, че преди няколко месеца управляващите, включително и ДБ, "упорито отказваха дори да говорят с ГЕРБ", когато те получиха втория мандат през 45-ото Народно събрание и поканиха на разговори другите парламентарни сили. 

"Когато направихте коалиция, първо беше коалиция на протеста, а сега е коалиция на промяната, и виждате, че от нея нищо не излиза и се сетихте, че има други партии в този парламент", каза Атанасова. 

"Ще се окаже, че опозицията ще има решаващ за избора на управител на БНБ, както имаше решаващ глас в много други решения - знаете ли какво ще се случи, Г-н Иванов - ще трябва да излезете оттук и да призовете за оставка, защото не можете да се справите с нищо!", заяви Десислава Атанасова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови