Първо изпълнено обещание на кабинета: Парламентът закри спецправосъдието

Йорданка Веселинова 14 април 2022 в 19:49 3461 5

Снимка parliament.bg

Управляващите изпълниха първото си предизборно обещание и закриха специализираното правосъдие. То беше закрито със 122 гласа "за" (ПП, БСП, ИТН, ДБ и "Възраждане") и 75 "против" (ГЕРБ-СДС и ДПС).

На второ четене днес, след 10-часов дебат, НС прие промените в Закона за съдебната власт със 135 гласа "за", 47 бяха "против" - ГЕРБ, ДПС и един народен представител от ДБ. Законопроектът бе приет с аплодисменти, а депутатите от управляващата коалиция станаха и на крака.

"Малка стъпка за човека, голяма стъпка за човечеството", заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

"Законът ще се приеме с шампанско, но ще се приложи със сълзи", контрира го Тома Биков в обяснение на отрицателен вот.

След него на трибуната излезе и Десислава Атанасова, която заяви, че законопроектът е "вреден".

Правосъдният министър Надежда Йорданова благодари за подкрепата и дебата. Тя изтъкна, че съдебната реформа започва. 

Това е третият опит за закриването на специализираното правосъдие в рамките на година, след като както в 45-ото НС, така и в 46-ия парламент депутатите не успяха да променят Закона за съдебната власт, а задачата се превърна в основен приоритет за кабинета на Кирил Петков.

Промените минаха на първо четене в комисия преди почти месец - след 9-часов дебат, а седмица по-късно и в пленарна зала бе дадена "зелена светлина" на законопроекта.

На извънредно заседание на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси във вторник законопроектът бе приет на второ четене след 8-часов дебат.

Едночасов дебат по заглавието: Кой брани "личната си фирма" и кой спасява "Титаник" от потъване?

Очаквано споровете около закриването на спецправосъдието започнаха още  от заглавието на законопроекта. 

Бившите управляващи последователно повториха твърденията си срещу промените в ЗСВ - че закриването на спецправосъдието не е съдебна реформа, че се обслужват интереси на хора с дела в спецсъдилищата, че магистрати ще бъдат разселвани по страната, а важни казуси ще потъват. В унисон на стремежа за бавене на дебата Анна Александрова от ГЕРБ се скара и на правосъдния министър Надежда Йорданова и я упрекна, че по време на обсъжданията в правната комисия тя не е вземала думата достатъчно. Йорданова пък ѝ отговори, че е въпрос на политическа култура да се дава думата на засегнатите страни. След това се направи и опит за продължаване на дебата по същество, но от ГЕРБ-СДС масово подвикваха от място. Главното действащо лице отново бе Анна Александрова. Явор Божанков от БСП коментира поведението на групата ѝ така:

"Колегите от ГЕРБ буквално изпаднаха в истерия(...) все едно им закриват личната фирма ЕООД, а не спецправосъдието."

Анна Александрова отговори, че не е нервна, но е емоционална, когато става въпрос за правилника. Дани Каназирева заяви, че промените на ЗСВ не са съдебна реформа и нападна БСП заради темата за връщането на хартиените бюлетини: "Това ще стане като с хартиените бюлетини на БСП - първо закривате, после ги връщате", прогнозира тя.

"Пренареждате мебелите на "Титаник" като мярка срещу неговото потъване" - с тези думи Любен Дилов коментира закриването на спецправосъдието.

Доц. Атанас Славов отговори, че днес наистина е важна дата и заяви, че се навършва 1 година от началото на 45-ото НС (всъщност първото заседание на 45-ото НС беше на 15 април - б.а.). Депутатът допълни, че точно преди година, в първия работен ден на парламента, ДБ внесе законопроект за промяна на ЗСВ, както и за конституционна промяна, която да задвижи съдебната реформа:

"От една година хората чакат закриване на спецправосъдието. Днес ще го направим."

4 часа по-късно и само 9 приети предложения

В този стил продължаваше дебатът, който "по традиция" протичаше по любимия за опозицията начин - тромаво, чрез процедурни хватки и размяна на обвинения.

Дани Каназирева обвини управляващите, че целят да "потопят" дела за 3 млн. лв. А у Явор Божанков се появи съмнението, че щом бившите управляващи непрестанно говорят за тези 3 млн. лв., то вероятно искат да ги откраднат. 

Доц. Атанас Славов пък поиска конкретика:

"Нека да кажем 5 имена на разследвани и обвинени от спецпрокуратурата", каза той и добави провалените дела срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Николай Ненчев, Даниел Митов.

ГЕРБ бави закриването на спецправосъдието с пламенни речи за Борисов

Депутатите от ГЕРБ-СДС направиха опит да забавят закриването на спецправосъдието както с пламенна декларация за партийния лидер Бойко Борисов, така и с редица реплики, дуплики и процедурни хватки.

Гласуването се бавеше допълнително заради предложенията на ГЕРБ за отмяна на всеки един от параграфите, които трябваше да се гласуват поотделно.

Какво предвиждат промените?

Според законопроекта, внесен от Министерски съвет, Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура се закриват. Основен мотив за промяната е ниските резултати на спецправосъдието в борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и в борбата с организираната престъпност. Освен това управляващата коалиция нееднократно е посочвала, че спецправосъдието се използва като "бухалка".

Друга основна критика се появи след протестите от лятото на 2020 г., когато имено от спецправосъдието идваха разрешенията за използвания на СРС-та срещу протестиращи - с аргумента за готвен държавен бунт.

В законопроекта е предвидено още отмяна на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет, административните ръководители и техните заместници. В мотивите на законопроекта е посочено, че кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати. "За" бяха 119 народни представители от управляващата коалиция, 80 - "против" - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", а седем народни представители от ГЕРБ-СДС се въздържаха. 

Какво се случва с започнатите дела?

Неприключилите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност до 7 дни след обнародването на закона. Делата на първа инстанция в Специализирания наказателен съд, по които не е проведено разпоредително заседание, в срок до 7 дни се изпращат по подсъдност на съответните съдилища. Делата, по които е проведено разпоредително заседание, ще се гледат в Софийския градски съд от съдебния състав, провел заседанието.

Неприключилите до влизането в сила на закона производства пред Апелативния специализиран наказателен съд, по които не е проведено закрито или разпоредително заседание, в седемдневен срок от влизането в сила на закона се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища.

Съдиите от съдебните състави, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.

Една от основните критики на опозицията беше, че започнатите дела ще бъдат прекратени със закриването на спецправосъдието и така управляващите обслужват интересите на лица, срещу които се водят дела в спецсъдилищата. Въпреки ясно разписаните в проектозакона процедури по започнатите дела, ГЕРБ и ДПС не се отказаха от тази си теза.

Къде отиват съдиите, прокурорите и следователите?

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд.

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура.

След освобождаване от длъжността "административен ръководител" и "заместник на административния ръководител", лицата, по тяхно искане, ще се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател.

Съдбата на работещите в спецправосъдието също беше сред забележките на опозицията. Те подкрепиха аргумента на магистратите в специализираните съдилища, че в проектозакона е заложено "принудително разселване на съдии по квотен принцип". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

6

pisnamiotmutri

14.04 2022 в 22:28

Браво. Един инструмент за натиск на мутрите по-малко.

10935

4

borisboris

14.04 2022 в 21:48

Браво, въпреки огромната съпротива на крадливата престъпна шайка!

1000

3

Vortex

14.04 2022 в 21:46

Пълната изпълнена поръчка на мафията.

3767

2

Име на профила

14.04 2022 в 21:11

Спокойно, ние сме търпеливи. Един по един, с много дране и вопли, ще падат бухалките и чадърите ви.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки