Христо Иванов: Идеята за Европа е несъвместима с факта, че Пеевски е либерал, а Борисов - в ЕНП

Премиерът мечтае да е новият Доган. Моли за време, за да участва в избора на нов главен прокурор

OFFNews 09 май 2019 в 13:17 9570 5

Снимка Фейсбук страница на "Да, България"

Христо Иванов

„Всеядността на европейските семейства ме скандализира, търпимостта на АЛДЕ към партия-корпорация като ДПС и личността на Делян Пеевски е онова, което подронва доверието в Европейския съюз", заяви лидерът на "Да, България!" (част от "Демократична България") Христо Иванов в интервю за предаването "Честно казано" на Люба Колезич по Евроком.

"Аз нееднократно съм бил неприятен събеседник по тази тема, знаете че съм критикувал по същия начин и ЕНП заради ласкавото им отношение към ГЕРБ. Същото е и отношението ми към немските политически фондации, често хвалени от Борисов, които наливат пари в това статукво - добави Иванов. - Всичко това е изключително ерозиращо и вредно за европейския консенсус България, ние защитаваме идеята за Европа, но тя е несъвместима с факта, че Делян Пеевски е либерал или Бойко Борисов е представител на ЕНП. Онази Европа, с която поколения български граждани свързват надеждите си за развитие, за свобода, за почтеност в политиката и най-вече за принципи и върховенство на правото, тя идва тук и се трансформира по изключително порнографски начин - с личности като Цветанов и Борисов."

Христо Иванов не е в листата на "Демократична България" за европейските избори, но заяви, че може лично да се ангажира избраните от нея кандидати да имат за задача "прекъсването на тази толерантност".

Иванов добави, че мисията на неговото политическо поколение е да покаже, че "в България има и различни хора от миризливите балкански субекти, които представяме дотук пред Европа, и че България може много повече от това“.

Лидерът на "Да, България!" коментира и думите на Бойко Борисов, че няма да подаде оставка, дори да загуби европейските избори:

„Борисов вече два пъти заяви това, но каза и нещо много съществено, че след края на този мандат той ще се прибере в партията си. За мен това е сигнал, че моли за време. А време му е необходимо, за да участва в избора на нов главен прокурор, чрез който да си осигури недосегаемост. Всеки главен прокурор до тук е бил гарант за недосегаемостта на българската политическа мафия. Това е заложено в неписана конституция на „дълбоката“ българска държавност. Борисов иска много да дочака края на тази година, за да може да търгува със своята власт и да повлияе на избора на тази длъжност. Това показва неговия страх. И тези анонси от негова страна са най-вече насочени към „Сараите“ на Доган, на чието благоволение се крепи парламентарното мнозинство в момента. Големият политически въпрос за България сега е - какво следва след Борисов?"

Иванов продължи с анализа си какво следва в българската политика след изборите:

"Забелязваме как в неговата партия се подготвят определени проекти, които да получат политическото наследство на Борисов и наша задача е да избегнем поредната политическа сглобка, която да ни държи нови 10 години. На тъч линията вече загрява Мая Манолова, видяхме стъпката на Слави, огромни пари се наливат във ВМРО. Ние трябва да опитаме да спрем тази поредна политическа подмяна и да противостоим със систематично политическо действие. Защото с политическата си заявка за оттегляне Борисов се надява да се превърне в кукловод, да се превърне в Доган, като почетен председател на своята партия, който дърпа конците.“

На въпроса „Дали фантомният образ на Пеевски, който вече буквално е карикатурен в социалните медии, представлява опит да се омаловажат тези избори, да се неглижират резултатите от тях?“ съпредседателят на ”Демократична България" отговори: „Пеевски се разминава с всички наши представи за политика, за елементарен морал и почтеност. Точно заради него аз говоря за неписаната конституция на „дълбоката“ държава. Защото има правила, писани за обикновените хора, норми които всички ние спазваме, но има и тези неписаните, които са за такива като него. Тези правила са по-силни от закона и по-силни от общественото мнение, включително и от европейското обществено мнение. Делян Пеевски винаги е бил най-концентрираната персонификация на този „друг ред“.

Според Иванов, за да се промени политическата ситуация, вече не може да се разчита на протести, налага се систематично политическо действие, което да доведе до промяна на всички вредни практики на българската политическа класа.

"Първата ни публична изява преди повече от година беше една кръгла маса, на която обрисувахме завладяната държава на модела "Борисов" и заявихме, че ще създадем съпротива срещу него. Това е нашата политическа кауза. И можем да бъдем укорявани за много неща, но заедно с Атанасов и другите ни партньори сме доказали, че можем да оказваме съпротива, че можем да казваме "не" и сме в състояние да се борим за преначертаването на българската държавност. Има много начини да бъде постигнато това. Една пълноценна реформа в съдебната система не може да мине без Велико Народно събрание, но има и други възможности. Ликвидирането например на КПКОМПИ или специализираната прокуратура на Гешев не изискват ВНС", добави съпредседателят на "Демократична България".

На въпроса компромис ли е поставянето на Стефан Тафров (от "Да, България!) на второ място след Радан Кънев в листата на "Демократична България" Иванов отговори, че решението е взето "изцяло от „Да, България!“.

"Ние преценихме, че е редно водачът да бъде от ДСБ, като партия със сериозна политическа история и дългогодишен представител на ЕНП, и да покаже на ГЕРБ какво реално е истински представител на Европейската народна партия. Това е един от онези знаци за градене на мостове, за който говорихме; начин да вървим заедно, да покажем, че интересът на България е по-голям от нашите десни интереси.

Когато се наложи ДСБ да прояви мъдрост и да оттегли Светослав Малинов, на който също благодаря за достойната постъпка, за да не се превърне цялата кампания на „Демократична България“ в открит огън, изборът на Радан Кънев за водач е отговор на моята представа за тази кампания.

Радан е много ефективен политик. Може много хора да имат критики към него, както и към мен, но Радан Кънев винаги е бил от правилната страна на историята в политиката. Носил е каузата на отстояването на върховенството на закона в България с такова постоянство и упорство, с каквото малко хора в българската политика могат да се похвалят. Радан би бил един великолепен представител на България в Европейския парламент и на каузата за България, в която ние вярваме. Това не означава, че „жертваме“ г-н Тафров, ние сме единствената политическа сила, която открито призовава своите избиратели да гласуват мажоритарно. Стефан, който също е изключителен кандидат, спечели вътрешни избори и има нашата подкрепа, затова заявявам, че аз се чувствам напълно комфортно в тази ситуация, а и тя отговаря на предишните Ви въпроси за обединението и затова как да вървим заедно напред."

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

5

Синия гол шаман

23.05 2019 в 21:40

Другаря Бойкикев е ляв марксически либераст

12435

4

Jinx

11.05 2019 в 15:16

Абе то и присъствието на Ицо Иванов в политиката е несъвместимо със здравия разум, ако се замисли човек…

6063

3

Синия гол шаман

10.05 2019 в 21:49

Идеята за Демокрация е несъвместима с факта, че "афтентичната десница" е оглавена от отрока на тъмночервената фамилия Бойкикеви... Но нейсе

5300

2

квазимодо

09.05 2019 в 15:19

Абе мушмурок, теб нещо друго занимава ли те , освен Борисов това , Борисов онова. Вие двамата с онова малкото генералче хич хабер си нямате за нещо. Дрънкате против друг и смятате че с това ставате симпатичните изразители на такъви като вас. Нямате капацитет. Нямате осанка. Нямате харизма. Е какво имате. ... НИЩО

12005

1

Doxen

09.05 2019 в 14:25

Каза наследникът на червената фамилия Бойкюкиев : ) Но той си е на мястото в лявото поле.