'Горещият картоф' НИМХ отново на дневен ред: сменят правилника на института, предстои конкурс за нов директор

Александра Маркарян 18 май 2022 в 08:15 2736 0

Борислав Сандов - министър на околната среда и водите

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Борислав Сандов - министър на околната среда и водите

След няколкомесечно затишие въпросът, който разпали протестите на синоптиците от НИМХ, ще бъде придвижен към практическото си изпълнение: устройственият правилник на Националния институт по метеорология и хидрология ще бъде променен и той реално ще премине на подчинение на министъра на околната среда и водите. Предстои и конкурс за нов директор, защото по новите правила министърът на околната среда трябва да назначи генерален директор на НИМХ, който някога беше към БАН, след протести по времето на бившия министър на образованието Красимир Вълчев премина към МОН, а скоро вероятно ще има нова "шапка".

Проект за изменението на правилника с тези промени е внесъл вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Сега според Закона за водите институтът е към него, а според устройствения правилник - към министъра на образованието Николай Денков. Разминаването е факт от март насам, когато влязоха в сила промени в Закона за водите.

Метеоролозите не са съгласни с прехвърлянето на института от образованието към екологията. Протестите им срещу това от началото на годината утихнаха с мотива, че са били политизирани и в момента на единия от сайтовете им стои само съобщението:

"Прекратяваме нашия чисто професионален протест поради неговото политизиране и манипулиране.

ОСТАВАМЕ В ПРОТЕСТНА ГОТОВНОСТ!

Благодарим за търпението на гражданите и съдействието на медиите!".

Сега според правилника НИМХ е юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката. С предложените поправки в него 132-годишната национална хидрометеорологична служба на България преминава към министъра на околната среда и водите. Общото събрание на учените ще може да прави предложения до министъра на околната среда и водите за изменения на правилника. Генералният му директор ще се ползва от правата за съответната академична длъжност и след освобождаването му ще има право да заема предишната си академична длъжност без конкурс или избор и по реда на Закона за развитието на академичния състав на Република България.

Промените в правилника са закъснели. Законът изисква те да бъдат направени в двумесечен срок от влизане в сила на измененията в Закона за водите. Последното се случи на 11 март 2022 г. С оглед закъснението общественото обсъждане е съкратено от 30 на 14 дни.

Прехвърлянето беше инициирано по време на един от служебните кабинети, когато служебен екоминистър беше Асен Личев, а на образованието - отново Николай Денков. Посред напрежението на протестите на метеоролозите всеки от тях каза, че другият е инициирал промяната. Тя бе заложена първо в Закона за бюджета, после в съответствие с него влезе в Закона за водите и сега предстои правилникът на НИМХ да се синхронизира.

Аргументите си против преместването от НИМХ изложиха в писмо до Кирил Петков. Един от тях беше, че отпада правото им на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ; че им се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и, съответно, потенциалното финансиране по тях. В него те попитаха Петков защо правителството прехвърля НИМХ "въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН"; прозрачно ли е взето решението; може ли кабинетът да извърши такава промяна без участието на водещи експерти от областта. Те изтъкнаха, че министър Денков "никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещнал с ръководството на НИМХ". Притеснение в метеоролозите буди и въпросът какво се случва с научната им дейност, ако не са към образователния министър, а към колегата му в екологията.

Писмото беше подписано от: ас. Кръстина Малчева, пълномощник на Общото събрание на НИМХ; гл. ас. д-р Анастасия Стойчева, председател на Общото събрание на учените в НИМХ; проф. дн Димитър Сираков, председател на Научния съвет на НИМХ; ас. Евгения Егова, председател на АСО към НБС “ВОН”- КНСБ в НИМХ; проф. д-р Христомир Брънзов, генерален директор на НИМХ, и подкрепено от по-голямата част от работещите в института. Според щатното разписание те са 724 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови