НИМХ спира прогнозите за времето на сайта си

OFFNews 16 февруари 2022 в 15:59 4262 3

Снимка БНР

Националният институт по метеорология и хидрология спира публикуването на прогнози за времето на сайта си, обяви Красимир Стоев пред БНР и допълни, че най-вероятно ще спре и подаването на прогнозите към медиите. Той не уточни откога ще се случи това.

По този начин НИМХ обявява протестна готовност заради изваждането на Института от Министерството на образованието и науката и прехвърлянето му към Министерството на околната среда и водите.

Този ход - заложен нормативно първо в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за бюджета за 2022 г., а впоследствие премахнат от там и прехвърлен като текст в Закона за водите - не е бил обсъден от министъра на образованието акад. Николай Денков с ръководството на института, твърди Стоев, който намира това за недопустимо.

"Среща с министъра на образованието не е имало. Смея да твърдя, че е нарушена комуникацията. Не може да се прехвърля една институция от едно министерство към друго, без да се допитат до работниците и служителите в Института (...). С министър Сандов мисля, че ръководството на института се е срещало, но с акад. Денков - не", каза Стоев.

Той определи прехвърлянето на НИМХ от МОН в МОСВ чрез Закона за водите като "много странно". Според него първоначалното заявление да бъде извършена структурна промяна, без това да засяга работата на института не кореспондира с реалността в момента. Първото пряко последствие от действията на министъра на образованието ще е, че няма да разполагаме с делегиран бюджет. "В Закона за водите тази точка - за правото ни да имаме делегиран бюджет - е директно изтрита", посочи метеорологът.

На противоположно мнение е говорителката на кабинета Лена Бориславова. Днес заяви, че няма проблем със средствата за НИМХ, а става дума само за структурни промени:

„Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт".

Втори повод за притеснение за метеоролозите е неяснотата какво се случва с научната дейност в НИМХ:

"Изключително ме притеснява как ще продължи развитието на научната дейност в Института. През октомври 2021 г. защитих докторска степен по метеорология и изобщо не ми е ясно за какво ще ми бъде нужна тази докторска степен. Определено прогнозата ще продължи в което и министерство да бъдем. То е ясно. Но как ще се развива научната дейност в института и за всички колеги, които са научни работници не е много ясно, не е много добре уточнено това".

Недоумение има и по въпроса защо ги прехвърлят точно към МОСВ:

"Много малка част от дейността на НИМХ е свързана с МОСВ и смея да твърдя, че това е неправилно решение, не точно на мястото си, защото ние обслужваме още 7 други министерства. След време може на друг министър да му хареса да ни вземе в неговото министерство. Нещата, които се случват, са доста странни. (...) Смятам, че мястото ни е в МОН - научен институт, който развива наука.

Аз участвам - участвах като докторант и ще продължа да участвам - в проекти, които се занимават с популяризация на метеорологията в училищата. Това е начинът да се привличат млади хора. В момента завършват двама, трима човека "Метеорология" в университета. Сами разбирате, че след недълъг период от време ще има и криза за метеоролози.

Надявам се, че ще се прояви здрав разум, ще бъдем чути, по някакъв начин ще се постигне компромис от двете страни".

Щаб в НИМХ обсъжда и преминаването към ефективен протест, който е последната и крайна мярка, ако работещите там не бъдат чути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

16.02 2022 в 23:55

Дългогодишният директор, чувствайки пенсионирането си пожела да приватизира Института, и го повлече. Тука сега ше има кинти, зер нали винаги е имало, и ше имате кандидатски дисертации, понеже нали.
Бивш учен, който се прави на бизнесмен, няма шанс. Така и тоя бивш директор се наигра с мошенниците.
Прогнозата за времето смятат някъде в пещерите на Дакота, в предградията на Москва, и в Канбера. Останалото е жената на плювналиев.

3767

2

Име на профила

16.02 2022 в 22:53

"Следвай парите", казват. Не мога да разбера тези защо не искат да си сменят суверена - какви пари правят през МОН, дето няма да могат да ги правят през МОСВ? Някой ако знае да каже.