Кой лъже? И Денков, и Личев твърдят, че другият е поискал НИМХ да е в МОСВ

Александра Маркарян 31 януари 2022 в 07:00 4510 0

"Кой излъга пред медиите?" - пита Националният институт по метеорология и хидрология по повод инициативата за прехвърлянето му от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите чрез съобщение на сайта си. Промяната е заложена в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2022 г.

Прехвърлят НИМХ от МОН към МОСВ. Метеоролозите питат защо

Когато това стана публично известно, министърът на образованието акад. Николай Денков обясни, че служебният министър на околната среда Асен Личев е поискал преместването на 16 юли 2021 г. и го защити с думите, че "системното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите (МОСВ)".

Същия ден, на 24 януари, пред Mediapool Личев казва друго - че идеята за местенето на НИМХ е била на Денков, който е поискал това още като служебен министър на образованието.

„Той заедно с настоящия екоминистър Борислав Сандов имали лични сблъсъци с НИМХ, каза Личев, без да изпада в конкретика“, пише още Mediapool.

Личев казва също, че докато е бил служебен министър на екологията е имало съмнения за двойно финансиране на НИМХ. Причината е, че всяка година МОСВ е превеждало около 2 млн. лв. на института за следене на нивото на водите във реките. В същото време, не е имало яснота по пера за какво отиват отпуснатите от МОН пари за издръжката на НИМХ.

"Уважаеми господин Министър-председател, очакваме Ви за разговор в НИМХ" - се казва още в съобщението на сайта на НИМХ, където е публикувано и отвореното им писмо до Кирил Петков. То гласи:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПЕТКОВ,

Ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), имаме следните въпроси към Вас:

Защо Правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г, въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН?

Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ?

Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област?

Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас, и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване?

...

Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?

Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях? Чий е този „пропуск“?"

То е подписано от: ас. Кръстина Малчева, пълномощник на Общото събрание на НИМХ по чл. 6 от КТ; гл. ас. д-р Анастасия Стойчева, председател на Общото събрание на учените в НИМХ; проф. дн Димитър Сираков, председател на Научния съвет на НИМХ; ас. Евгения Егова, председател на АСО към НБС “ВОН”- КНСБ в НИМХ; проф. д-р Христомир Брънзов, генерален директор на НИМХ.

НИМХ беше прехвърлен от БАН към МОН след протести на метеоролозите преди три години.

За 2021 г. бюджетът на НИМХ първоначално е бил 21.9 млн. лв., но през първото тримесечие е коригиран и става близо 23.4 млн. лв. В проектобюджета за 2022 г. също е предложено НИМХ да разполага с 21.9 млн. лв. В института на щат се водят 724 служители. Над половината от парите в бюджета на НИМХ отива за тяхната издръжка.

НИМХ изработва краткорсрочни, средносрочни и дългосрочни прогнози за времето. Прави анализи за валежите и снежната покривка. Следи температурата и атмосферното налягане, както и облачността.

Сега работещите в НИМХ са готови на протести, включително на спиране прогнозата за времето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!