Георгиев от ГЕРБ за скандала с комисиите в СОС: С циркаджийски номера не става

OFFNews 09 февруари 2024 в 15:09 1513 1

Георги Георгиев

Снимка БГНЕС/архив

12 часа - толкова време отне на новоизбрания председател на Столичен общински съвет, за да избяга срамно и без обяснение от заседание, което трябваше да води. Председателят и неговата група от ПП-ДБ-СС избягаха, след като не успяха да се наложат и да получат председателски места на всички основни комисии в съвета. С 34% от гласовете на софиянци ПП-ДБ-СС настояваха да получат 60% от комисиите в общинския съвет.

Така общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, който вчера бе избран за зам-председател на СОС, коментира скандалите на снощното второ за деня заседание, на което бяха избрани председатели на комисии, а съвтениците от ПП-ДБ-СС напуснаха преди края му. 

С номера от детска градина „спасителите на София“ вчера се опитаха поне 10 пъти да блокират работата на съвета и да не допуснат структурирането на постоянните комисии, без които съветът не може да работи, защото в тях се обсъждат решенията, които СОС после гласува. Следващото редовно заседание на общинския съвет ще е на 22 февруари. Дотогава комисиите имат време да разгледат десетките внесени доклади.

Циркаджийските номера от снощи с гасене на лампите, създаване на безредици, групово ходене до тоалетна, за да падне кворума и т.н. не само не водят до никъде, а са срамна и жалка демонстрация на неможене и безхаберност, коментира още Георгиев. 

Постоянните комисии в СОС бяха създадени късно снощи, след като след тримесечни драматични заседания съветниците успяха най-после да изберат компромисен председател на Общинския съвет – Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. 

Най-голямата група в СОС остана с една комисия - по международно сътрудничество и европейски програми. 

ГЕРБ-СДС получи председателското място в ключовите комисии по финанси и бюджет, по икономика и дигитална трансформация, по култура и образование, по обществен ред и сигурност, както и комисията за младежта и спорта.

За БСП са транспортната комисия, комисията по здравеопазване и по местно самоуправление и нормативна уредба, както и тази за връзки с гражданското общество. 

"Има такъв народ" взе председателското място на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и комисията по опазване на околната среда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки