Георги Първанов: Реформаторският блок е новото ДПС

OFFNews 12 март 2015 в 08:06 8094 22

Георги Първанов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Георги Първанов

Реформаторският блок е новото ДПС. Те преяждат с власт.

С тези думи лидерът на АБВ Георги Първанов нападна РБ по време на интервю за bTV тази сутрин и заяви, че АБВ може да "преосмисли" участието си във властта именно заради РБ.

"Вижте какво прави Реформаторският блок - това е една от причините на бъдем доста резервирани към бъдещето на коалицията. Реформаторският блок е новото ДПС по отношение на преяждането с власт. Навсякъде, където се отвори местенце, кандидатът е на Реформаторите... Позволяват им го министър-председателят и ГЕРБ, върху техния гръб се разхождат Реформаторите", заяви Първанов, който коментира рокадата на върха в МВР с думите, че от поведението на премиера личи някаква зависимост.

Първанов продължи с нападките към РБ с думите, че името им "реформаторски" много напомняло името, използвано за управлението на Иван Костов - реформаторско мнозинство. "Същия етикет, изпразнен от съдържание", каза Първанов.

По повод репликата на лидера на ДСБ Радан Кънев "падна ми голямо гайле от душата", казана след като Първанов обяви, че подава оставка от ръководния пост в АБВ, Първанов заяви:

"Вие мислите, че има някакви гайлета? Той е безгрижен човек... Гледам снизходително на такива изказвания. Всеки има право на своя политически пубертет.

Подалият оставка лидер на АБВ Георги Първанов намекна, че може и да остане начело на създадената от него партия.

"Какво по-естествено от оставката ми при тази ситуация? Вероятно обвиненията идват от тези, които след 10 загуби на изборите продължават да упорстват и да не искат вот или пряк избор. Въпросът е да не загубим доверието на избирателите... Не мога да кажа дали ще приема номинациите, които вървят. Това не е просто избор на председател, това трябва да бъде избор на политики. Ако бъде приета моята визия, може и да приема", заяви Първанов пред bTV тази сутрин.

Георги Първанов подаде оставка, след като депутатите от АБВ гласуваха "за" ратификацията на договорите за посредници по новия дълг от 8 милиарда евро, които финансовият министър Владислав Горанов планира България да вземе в периода 2015-2017 г. Тогава Първанов обяви, че депутатите му са гласували в разрез с волята му, депутатите, от своя страна, обясниха гласуването с проблем в комуникацията, а наблюдатели бяха категорични, че всичко е театър - че решението е взето със съгласието на Първанов, но трябвало да бъде обяснено по приемлив начин пред левите му избиратели.

Той разкритикува и другият коалиционен партньор - Патриотичният фронт, заради изказвания на съпредседателя му Валери Симеонов.

"Няма такъв език в българската политика, уверявам ви. Това е най-грозният език, употребяван от парламентарната трибуна. Дори Сидеров е по-сдържан от Валери Симеонов, когато става въпрос за етническия мир".

АБВ спира да подкрепя коалиционното споразумение, обяви още Първанов. Партията му щяла да подкрепя "разумни неща", като например промените в кабинета, направени вчера със смяната на Веселин Вучков с Румяна Бъчварова на поста вътрешен министър.

На въпрос ще се кандидатира ли отново за президент, Първанов (президент на България в периода 2002-2012 г.) отговори, че това не е било обсъждано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!