Днес АБВ решава за оставката на Първанов

Ивайло Анев 06 март 2015 в 08:41 3407 2

Снимка БГНЕС, Архив

Лидерът и основател на АБВ Георги Първанов

Днес националният съвет на АБВ ще проведе заседание, на което ще обсъди оставката на лидера Георги Първанов.

Президента Първанов (2002-2012) обяви, че ще подаде оставка, защото депутатите от АБВ са подкрепили ратификацията на договорите за посредници по вземането на нов дълг в размер на 8 милиарда евро в периода 2015-2017 г., внесени от правителството по предложение на финансовия министър Владислав Горанов.

Според Първанов депутатите в последния момент били променили мнението си.

В тази теза се усъмниха редица наблюдатели на ставащото в редиците на лявата партия. Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, например, заяви, че не трябва да се изключва възможността АБВ да са подкрепили дълга със съгласието на Първанов, а реакцията му е опит да бъде дадено някакво обяснение на избирателите. Нидал Алгафари пък заяви: "И кучето ми се смее от сутринта на мъжката дума на Георги Първанов да хвърли оставка като лидер на АБВ".

По повод демонстрирания "разрив" между лидера и основател на АБВ и депутатите му те се оправдаха, че комуникациите не били добри и не могли да се свържат по телефона с лидера си.

"Очевидно е за обществото, че оставката на Георги Първанов няма да бъде приета", заяви заместник-председателят на партията Румен Петков.

Ако на днешното си заседание Националният съвет все пак приеме оставката на Първанов, решението трябва да бъде потвърдено и на конгрес на АБВ. Такъв се очаква да има през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews