Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Георги Марков: Президентът да спи спокойно, парламентът не може да го разследва

OFFNews 14 май 2014 в 11:21 2891 2

Конституцията е категорична - няма как Народното събрание да разследва държавния глава.

Това каза пред Нова телевизия бившият конституционен съдия Георги Марков по повод сформираната временна анкетна комисия, която има за цел да изясни обстоятелствата около срещата на Плевнелиев с шефа на EVN Щефан Шишковиц.

„Това, което парламентът може да направи, е, ако една четвърт от народните представители преценят, че президентът е извършил държавна измяна или е нарушил Конституцията, да внесат в Народното събрание въпроса и ако 2/3 от депутатите приемат обвинението, могат да го внесат в Конституционния съд”, обясни Марков.

„Не съм чул някой народен представител, камо ли 60, да казва, че президентът е извършил държавна измяна или съществено е нарушил Конституцията. Държавният глава може да спи спокойно, защото в този парламент 161 депутати, които да повдигнат обвинение пред КС няма. В момента има тенденция на управляващите да ограничават президентските правомощия със закон”, категоричен бе Марков.

„Не е необходимо да си юрист, очевидно е, че президентът Плевнелиев не е извършил държавна измяна. Няма как да твърдим, че той законово е длъжен да се яви пред парламента. Проблемът е съвсем друг, че в момента държавата, под напора на обществото, има подозрения за дейността на ЕРП-тата. За две години имаме увеличение от около 252% на преносната такса. В момента държавата се опитва да реши този проблем. Изведнъж президентът отива без координация с държавата на среща с шефа на едно от ЕРП-тата”, коментира от своя страна социологът Кънчо Стойчев. Според него ситуацията около президента Плевнелиев е политизиран, което е очаквано явление преди изборна кампания. 

Въпреки че в заглавието на комисията не се споменава името на президента (Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица), депутати обясниха, че ще искат изслушването на Плевнелиев. В същото време не става ясно дали в комисията ще бъдат привикани и премиерът Пламен Орешарски и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев, за които също стана ясно, че са имали срещи с шефове на ЕРП-та, които не бяха обявени официално. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Историите на Иво Иванов