Президентът няма да се яви пред парламентарната комисия за срещите му

ОFFNews 11 май 2014 в 19:05 5646 18

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев няма да се яви пред новосъздадената парламентарна комисия, която ще разследва срещата му с шефа на EVN в Австрия.

Това обяви държавният глава в интервю за предаването "Нека говорят" по bTV.

"Създаването на комисия срещу мен е съзнателно решение за дестабилизиране на важни институции в държавата. Надявам се, че в България все повече институционалната култура ще надделее, а не партизанският подход", каза държавният глава.

„За мен големият въпрос е дали ще допуснем днес в България да се наруши балансът, балансът между парламент и президент; дали ще допуснем парламентът дотолкова да наруши този баланс, че да се опитва да се налага на всички останали институции”, допълни той.
„Категорично няма да отида в тази комисия и не защото имам какво да крия, а защото не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива. Чувствам се като човек на място, виждам смисъл от това, което правя, мотивиран съм и вярвам, че съм полезен на българските граждани", допълни Росен Плевнелиев.

По-рано тази седмица парламентът реши да сформира Временна анкетна комисия, която да разследва срещите на президента Плевнелиев с представители на ЕРП-тата и с дружествата с концесия за добив на природни богатства. Идеята бе подкрепена от управляващото мнозинство. Предсе на комисията ще е Магдалена Ташева от "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!