ЕНП изрита ЗНС на Йончев и отряза пътя на Бареков към европейската десница

OFFNews 27 януари 2014 в 19:43 8654 9

Европейската народна партия
Европейската народна партия

Европейската народна партия (ЕНП) изключи днес от състава си Земеделския народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев и по този начин отряза пътя на съюзника му Николай Бареков към европейската десница.

Представителите й гласуваха 56 на 8 за изключването на ЗНС на заседание на политическата асамблея на ЕНП в Брюксел, съобщава jelev.info.

Протестни писма срещу оставането на ЗНС в ЕНП са изпратили лидерите на всички членуващи в европейската десница български партии – Бойко Борисов (ГЕРБ), Радан Кънев (Реформаторски блок), Петя Ставрева и Анастасия Мозер (Обединени земеделци), Божидар Лукарски (СДС).

“В ЕНП не могат да участват партии, които са идейно безпринципни”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Йончев, който в момента е коалиционен партньор на БСП и депутат от Коалиция за България в българския парламент, искаше да се състезава за десни гласове в европейските избори на 25 май в съюз с партия “България без цензура” на Николай Бареков.

Без внимание остана опитът му да убеди делегатите, че така щял да разшири влиянието на ЕНП и да й спечели допълнителни места в следващия Европейски парламент. Основание за изключването му евродесницата видя в политическото му номадство.

ЗНС е формация, отцепила се през 2006 г. от БЗНС-НС - тогавашната партия на Анастасия Мозер.

Йончев оглавявава ЗНС от 2012 г. Заедно с привържениците си Мозер образува друга партия - “Обединени земеделци”, която участва в изборите през 2009 г. в състава на Синята коалиция.

Йончев присъства и на учредителното събрание на “България без цензура” в събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews