ДПС поиска властта и не изключи избори. Никакво председателство не може да е параван за националисти, заяви Йордан Цонев

OFFNews 23 ноември 2017 в 10:23 6017 4

ДПС открито поиска властта и отново се обяви за "демонтиране" на националистите от управлението на страната, защото "правителство, в което вкарваш националистите... е шамар върху европейското лице на България".

Думите са на зам.-председателя на Движението Йордан Цонев от интервю по Нова тв тази сутрин. На въпрос иска ли ДПС властта той отговори:

"Ще ви цитирам покойния президент д-р Желев, Бог да го прости: "Политическите партии не участват в политическия процес за купата на Съветската армия, участват за властта. Отговорът е "Да", ДПС участва в политическия процес, за да печели власт, за да реализира програма. Няма свян, няма срам. Избирателите не ти гласуват доверие, за да стоиш в опозиция и да ръкопляскаш как се изпълняват чужди програми".

Той бе категоричен, че ДПС не се различава от останалите партии в страната и че върху ДПС е лепнато клеймо за обръчи от фирми от "определени среди, определени кръгове, определени политически сили".

"Вижда се при всяка политическа партия, при всяко управление верността на думите на господин Доган - че обръчите от фирми ги има около всички политически партии, че това е диагноза на българския политически живот, а не е диагноза на ДПС. Колко пъти да го повторим и в колко студиа?", попита Цонев и призна, че недостатъците на останалите партии не са чужди на ДПС, защото са част от политическия живот.

Но, заяви той, имаме принципи, от които не отстъпваме - няма да влезем в коалиции, които не са европейски, които не отговарят на цивилизационния ни избор.

Според него посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни у нас е демонстрирало, че Европа подкрепя ГЕРБ, Борисов, но не и кабинет с националисти в него.

"Дойде Таяни сам. Лидерите на основните фракции в Европейския парламент винаги ходят с Таяни преди началото на председателство. И тримата лидери на големите основни фракции не дойдоха в България, дойдоха заместниците им. В европейската политика има знаци. Участието на тези партии във властта Европа не одобрява. ГЕРБ има подкрепата на Европа като част от ЕНП. Борисов също има подкрепата на ЕНП, но тази коалиция няма подкрепата на Европа, колко пъти да ви го кажа?", каза Цонев.

Неговата оценка след последната политическа седмица е, че коалицията у нас вече е тройна: ГЕРБ, националистите и Воля.

"Две важни гласувания през последната седмица бяха спасени от Воля. Коалицията е тройна вече - националисти, ГЕРБ и Воля. Воля е вече във властта", каза Цонев.

Той заяви, че ДПС не се интересуват толкова от това, а "единственото, което ни вълнува е националистите да не бъдат във властта", защото "политиката на сегрегация на етнически и религиозен прицип на Балканите води до много, много тежки последици".

Според него националистите трябва да слязат от властта, след което "ще обследваме всички останали опции, ще видим дали е в интерес на страната едното, второто, третото, дали ГЕРБ са готови, дали БСП са готови ако не, ще отидем на избори".

Никакво председателство не може да бъде параван, зад който да крием националистите на власт, заяви Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

4

theprofet

23.11 2017 в 13:35

Какви националисти, тия са обикновени измекярчета докопали баницата. Само на име се водят "патриоти"...

23293

3

Стефан

23.11 2017 в 11:44

Правилно ли виждам паника? И истерия? Иначе за какво са тия въпроси и заявления на празно място?
Герб са отвратителни. Правят глупости, всичко върви на зле, и въобще. Това е факт. Но доколкото живеем в безвремие - нищо в блатото не помръдва. В момента обществото просто не се интересува от политика, и естествено - през ум не му минава за избори. Така че, пропискването на тая тема от ъгъла, значи само, че някой там е затрупан с тежки буклуци и вехтории, и не може да се измъкне. Въпреки че иска, понеже обича баница. Нищо повече.