Денков: Има интерес за закупуването на рафинерията в Бургас

OFFNews 19 октомври 2023 в 11:53 5776 1

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Николай Денков

Има интерес за закупуването на рафинерията в Бургас, каза пред журналисти премиерът Николай Денков.

Преди два дни в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс" финансовият министър Асен Василев съобщи, че ''Лукойл'' продава рафинерията в Бургас. Вчера осовният акционер в бургаската нефтена рафинерия "Нефтохим" – "Литаско" в изявление съобщи, че не е получавала никакви предложения за продажба на предприятието. Премиерът Денков днес заяви, че преговорите формално може и да не са започнали, има интерес от няколко страни.

"Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. За да се водят преговори, трябва да има изпратено официално писмо и да се влезе в процедура. Воденето на преговори е сравнително тежка процедура, която вероятно още не е стартирала".

Няма да има таван на цените на храните

Това обяви още Денков. Думите му са по повод инициативата на икономическия министър Богдан Богданов търговските вериги да продават на достъпни цени храни от малката потребителска кошница. По думите му Богданов е провел разговори с веригите и интерес е имало.

Премиерът каза още, че целта е да се свали инфлацията, но без да се използват административни мерки.

"Ще опитаме по този начин, имаме предварителни разговори, има съгласие, ще има предоставена информация, така че всички да знаят какви са цените и да опитаме чрез едно благородно съревнование да спечелят клиенти, а ние да свършим работата", добави той.

Приходите от транзитните такси за руски газ

Премиерът коментира и въведените такси за транзит на руски газ. По думите му приходите за страната ще зависят от това колко газ преминава през България. Той добави, че няма риск за доставките за Унгария и Сърбия, тъй като има алтернатива с течен газ.

"Налице са и тръбният, и течният газ. Единственото, което ще се появи, е алтернатива на възможностите на базата на цените, които ще се конкурират. Тръбният газ от Русия без тази такса в известен смисъл е монополен по отношение на този пазар...Някои държави трябва да решат дали са част от европейското семейство или от срещите в Пекин и Москва".

Денков отговори и на обвиненията на Румен Радев и заяви, че "Булгартрансгаз" как да бъде засегната. По думите му таксите ще се плащат от "Газпром", с което ще се намалят приходите на руската компания, с които се финансира войната в Украйна.

Премиерът обаче не изключи възможността Унгария, която е засегната от решението за въвеждането на транзитни такси, да наложи вето на присъединяването на България в Шенген. Той обаче смята, че всичко е въпрос на преговори.

Ветото на Радев

Премиерът коментира и наложеното президентско вето върху Закона за енергетиката в частта му за либерализацията на пазара на електроенергия. Той каза, че тази промяна е заложена в ПВУ и е трябвало да стане факт още миналата година. 

Той добави, че няма да има пролблем при прегласуването на текстовете. Премиерът даде заявка, че след излизането на домакинствата на свободния пазар цените на тока няма да се увеличат драстично, тъй като в закона са заложени и съответните механизми. По думите му са възможни минимални увеличения от типа на 2%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

19.10 2023 в 14:53

Денков обеща тържествено с фанфари и знамена, че ще премахнат използването на руски петрол веднага. После му се скараха и той реши, че бъде другата година, а може и "друг" път. Нарече зърнарите "терористи" и им даде милиони от нашите пари. Каза, че няма да отстъпи пред въглищарите, ама и това не се случи. Сега обещава, че увеличението на тока ще е "само" 2%, ама е вероятно да е 20, а защо не и 200.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика