ДНСК: Не си и помисляйте да строите край Корал, веднага ще ви спрем и глобим

OFFNews 11 септември 2014 в 16:04 5679 3

Остро предупредително писмо изпрати зам.-началникът на ДНСК инж. Георги Даракчиев до кмета на Царево и главния му архитект във връзка с издадените разрешителни за строеж близо до плаж "Корал".

Писмото от 10 септември се отнася за издадените разрешения за строеж в намиращите се до "Корал" местности "Рибарницата" и "Смайлов Чаир" в землището на с. Лозенец, община Царево. То е изпратено във връзка със сигнал от сдружение "Да запазим Корал", получен в ДНСК на 28 август.

В текста на писмото се припомня, че за двете местности са издадени 38 разрешения за строеж на името на "Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс" ЕООД и "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ и "Корал резидънс" ЕАД.

Разрешенията са дадени от главния архитект на Царево.

Три от тях са отменени след проверка през декември 2012 г. Те са по загубили правно действие инвестиционни проекти, при липсата на техническа възможност за присъединяване на обектите към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и без да е проведена изискващата се процедура по оценка на съвместимостта с предмета и целите на защитените зони. Заповедта за отмяната им е потвърдена и от Административния съд в областния град. 5 от другите разрешения също са по загубили правно действие инвестиционни проекти, но едно е било презаверено през 2014 г., а през 2012 г. са били презаверени още 10. За 2 от тях няма данни за презаверка и срокът за презаверката е изтекъл. Останалите разрешения са загубили правно действие, но са в срока за презаверка.

За нито едно от разрешенията обаче не е осигурено присъединяване на строежите към общите мрежи и съоръженията на техническата инфраструктура и не са проведени изискващите се процедури по екологичното законодателство - изтекъл е срокът на действие по ОВОС и няма оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

"Предвид императивната разпоредба на чл. 224, ал. 1, т. 7 ЗУТ, в случай, че по някое от незагубилите правно действие и по презаверените разрешения за строеж започне строителство, без да са налични административните актове, които са необходими за разрешаване на строителството по Закона за опазване на околната среда и Закона за опазване на биологичното разнообразие, следва да бъдат предприети действия по реда на чл. 224 ЗУТ за спиране на строителството и за ангажиране на административно-наказателната отговорност на виновните лица", се казва в писмото на инж. Даракчиев.

Чл. 224 от Закона за устройството на територията дава правото на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да спре изпълнението и да забрани достъпа до строеж. Нарушителите подлежат на глоби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!