Вицепремиерът Захариева сезира Цацаров заради "Корал"

Христо Пелов 04 септември 2014 в 11:00 3198 0

Снимка Сергей Антонов

Служебният министър Екатерина Захариева е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров заради издадени разрешения за строеж в имоти в съседство на плаж "Корал", съобщиха  от Министерството на регионалното развитие. 

Захариева е подала сигнал до прокуратурата във връзка със законосъобразността на разрешения за строеж за 11 имота в землището на община Царево и извършените презаверки, които са издадени от главния архитект на общината.

Девет от имотите са в местността "Смайлов чаир", землището на с. Лозенец, като някои от тях граничат с плаж "Корал".

При проверка на Дирекцията за национален строителен контрол през август тази година е установено, че са издадени 18 разрешения за строеж, като в сила са девет, а останалите са отменени от съда или са загубили правната си сила.

Общо 20 са издадените разрешения за строеж в два от имотите, които се намират в местността "Рибарницата", землището на с. Лозенец, община Царево, като от тях в сила към момента са седем разрешения. Останалите са без правно действие.

Дирекцията е установила, че издадените разрешения за строеж и направените презаверки са извършени при съществени противоречия със закона.

Установени са нарушения на действащата нормативна уредба по устройство на територията и строителството, както и на изискванията за застрояване.

Разрешенията за строеж са издадени без да бъде проведена процедура по оценка за съвместимостта, в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, както и че за всички разрешени строежи не е осигурено присъединяване към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Казусът с "Корал" има дълга история, която започва през 2002 година. Оттогава във връзка със застрояването на имоти около него се организират множество протести.

През 2013 година казусът стига до Брюксел, като Европейската комисия започва разследване срещу България заради разрешенията за строителство. 
Комисията започва това разследване, след като три пъти българската прокуратура установява, че няма никакви нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови