Депутатите решават дали да има 1000 лв. глоба за преспиване на плажа

OFFNews 01 март 2016 в 07:37 3008 3

Депутатите разглеждат днес на второ четене Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в който се забранява къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 метра от плажа и се предвижда глоба за нарушителите. 

За физическите лица те са между 1000 и 10 000 лева, а за едноличните търговци и за юридическите - от 10 000 до 50 000 лева. Промяната беше приета от членовете на парламентарната комисия по регионална политика между първо и второ четене на закона.

Депутатът от РБ Гроздан Караджов, който мина в опозиция след оставката на Христо Иванов в края на миналата година, обяви още преди две седмици, че ще атакува в пленарна зала забраната и глобите

Законопроектът предвижа още плажовете "Корал", "Карадере" и "Иракли" да не се отдават на концесия или под наем, като не се позволява на трите плажа да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги. С предложението се въвежда и нов термин - "плаж за природосъобразен туризъм". Това ще е морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност.

Освен това с промените се прехвърля управлението на плажовете от Министерство на регионалното развитие в Министерство на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!