Депутатите избират Красимир Влахов за конституционен съдия

OFFNEWS 05 октомври 2018 в 07:21 1931 0

Депутатите избират Красимир Влахов за конституционен съдия

Депутатите днес ще гласуват кандидатурата на единствения кандидат за конституционен съдия от квотата на парламента.

Това е Красимир Влахов, предложен от ГЕРБ и Обединените патриоти.

В сряда правната комисия изслуша Влахов и гласува проекта за подкрепа на номинацията му. Общо 12 депутати бяха "за", "против" нямаше, а четиримата депутати от БСП се "въздържаха". 

ДПС и Воля също се произнесоха в полза на Влахов. Марешки дори обяви, че партията му ще подкрепи кандидатурата "с чиста съвест". "Респектиращи са професионалният път и качествата на Влахов", каза той.

Подобна позиция изразиха и от ДПС. "Много доволни от проведената среща и от позициите, които чухме, изразени от господин Влахов", коментира Мустафа Карадайъ. От депутатите партията му обаче ще решат на заседание дали да подкрепят кандидатурата му при гласуването ѝ в пленарната зала.

От януари 1996 г. Влахов е младши съдия в СГС. През октомври 1997 г. става става районен съдия в София, а четири години по-късно е избран за заместник-председател на Софийския районен съд. През 2004 г. става съдия в Софийски градски съд (СГС), а по-късно същата година е командирован във ВКС.

В края на 2008 година ВСС го избра за председател на най-големия съд в България - Софийския районен съд. Четири години по-късно той напуска предсрочно позицията си и става зам.-председателя във Върховния касационен съд, където в момента Влахов е съдия.

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния КС приключва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съдебната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември парламентът, президентът и върховните съдии трябва да решат кои да са техните заместници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков