Депутати изслушват кандидата за конституционен съдия Красимир Влахов

OFFNews 03 октомври 2018 в 08:29 1823 0

Депутати изслушват кандидата за конституционен съдия Красимир Влахов

Кандидатът за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание Красимир Влахов ще бъде изслушан в парламентарната комисия по правни въпроси.

Неговата кандидатура бе издигната от ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

По време на дискусията на Влахов ще бъдат задавани въпроси от народните представители, а чрез тях и от неправителствени и съсловни организации.

Бившият зам.-председателя във Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е единствената кандидатура за конституционен съдия от квотата на парламента.

Той е завършил право в Софийския университет.

От януари 1996 г. Влахов е младши съдия в СГС. През октомври 1997 г. става става районен съдия в София, а четири години по-късно е избран за заместник-председател на Софийския районен съд. През 2004 г. става съдия в Софийски градски съд (СГС), а по-късно същата година е командирован във ВКС.

В края на 2008 година ВСС го избра за председател на най-големия съд в България - Софийския районен съд. Четири години по-късно той напуска предсрочно позицията си и става зам.-председателя във Върховния касационен съд. В момента Влахов е е съдия там.

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния КС приключва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съдебната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември парламентът, президентът и върховните съдии трябва да решат кои да са техните заместници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови