Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Демократична България: Незабавна оставка на Петя Аврамова и Нено Димов

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2019 в 15:37 6650 5

Снимка Владимир Йончев

Броени дни ни делят от това проблемът с липсата на питейна вода в гр. Перник и общината да прерасне в хуманитарна криза, пряко заплашваща живота и здравето на стотици хиляди български граждани, които и в момента са поставени в огромен риск от избухване на епидемии с катастрофални последици. Това се казва в декларация на Демократична България по повод кризата в близкия до столицата областен център.

Според ДСБ, Зелено движение и Да, България катастрофата е резултат от "управленска некомпетентност, високомерие, незаинтересованост, безстопанственост и корупция".

Демократична България настоява да се сформира незабавно национален щаб, който да обяви кризисен план за осигуряване на безплатна бутилирана вода на хората в града с приоритет болници, училища, детски градини, възрастни и хора в неравностойно положение.

"Незабавните оставки на министрите и техните политически кабинети в поне две министерства, пряко отговорни за създалата се ситуация, както и за липсата на адекватни мерки за решаването й към момента. Това са Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите", се казва още в позицията на демократичното обединение.

Те настояват и главният прокурор да разпореди незабавно на специализираната прокуратура да започне разследване с цел привличане към наказателна отговорност на отговорните длъжностни лица за проявената умишлена безстопанственост, довела до хуманитарна криза.

Ето и текста на цялата позиция на Демократична България:

След месеци без ефективни действия и без поемане на отговорност, в Перник беше обявено бедствено положение. Броени дни ни делят от това проблемът с липсата на питейна вода в гр. Перник и общината да прерасне в хуманитарна криза, пряко заплашваща живота и здравето на стотици хиляди български граждани, които и в момента са поставени в огромен риск от избухване на епидемии с катастрофални последици.

Тази катастрофа е резултат от управленска некомпетентност, високомерие, незаинтересованост, безстопанственост и корупция. Тя не е локален проблем, а национална криза.

Доколкото тази криза е резултат на системна безотговорност и корупция на всички нива, ние от Демократична България настояваме министър-председателят Бойко Борисов да поеме лична отговорност за кризата с битово-питейното водоснабдяване в гр. Перник и, без повече опити да се крие, да ангажира целия ресурс на държавата с предотвратяване на хуманитарна катастрофа с неизвестни последици за здравето и живота на десетки хиляди български граждани, включително:

Незабавно да бъде сформиран национален щаб, който да обяви кризисен план за осигуряване на безплатна бутилирана вода за жителите на града с приоритет здравни заведения, училища, детски градини, възрастни хора, хора в неравностойно положение и социално уязвими групи. Да предприеме незабавни действия по осигуряване на необходимия състав водоносна техника, която да обслужва нуждите от битова вода на стохилядната община в 24-часов режим.

МС да изработи програма със спешни мерки за решаване на проблема с осигуряването на битово-питейно водоснабдяване в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Управляващите да престанат да се крият от своята отговорност. Незабавните оставки на министрите и техните политически кабинети в поне две министерства, пряко отговорни за създалата се ситуация, както и за липсата на адекватни мерки за решаването й към момента. Това са Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите.

Да бъде свикано извънредно заседание на НС, което да гласува персоналните промени в МС и да бъде запознат парламентът с кризисния план и правителствената програма за решаване на водния проблем на гр. Перник, както и да бъдат приети всички необходими законодателни мерки в подкрепа на тяхното прилагане.

Главният прокурор да разпореди незабавно на специализираната прокуратура да започне разследване с цел привличане към наказателна отговорност на отговорните длъжностни лица за проявената умишлена безстопанственост, довела до хуманитарна криза.

Предвид заплахата за здравето и живота на над сто хиляди жители на гр. Перник и селищата в околността, задължение на МС е да инициира незабавни кризисни действия за справяне с този проблем.

Напомняме, че, още в началото на септември 2019 г., в декларация призовахме за адекватни мерки и реакции. Процесът на задълбочаване на кризата и неизбежната й ескалация в хуманитарна катастрофа е свидетелство за липсата на отговорно отношение от страна на МС и лично на министър-председателя към съдбата на български граждани. Настояваме за незабавна реакция от визираните органи на изпълнителната власт в Република България.

Категорично заявяваме, че в тази ситуация всички законни форми на протест и граждански натиск са оправдани и ние ще ги подкрепим, докато управляващите не поемат своята отговорност за вземането на спешни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

5

Абсолютно съм съгласен с "Декларацията на Демократична
България"
Изключително точна!
Как е възможна такава безотговорност!

5325

4

Trabajo

24.12 2019 в 00:48

нено с гъфкавите възгледи не го е назначавал бойко. и не може той да го уволнява.
който много иска, знае на кои порти да чука.

8076

3

elbarbudo

23.12 2019 в 21:18

Споко бе, дигнаха ви я водата у перник.

8626

2

prascho

23.12 2019 в 19:08

Да се басираме ли, че пак няма да го пипнат патреотарския апаратчик? Недосегаем е! Няма гербаджийски министър с толкова много издънки и толкова много протести срещу него, който да се е задържал толкова време.
Ама не смеят даже да си го помислят, че да не засегнат нещо патреотарите.

3410

1

bobacko

23.12 2019 в 16:32

Значи у Перник нема вода, а министър Аврамова вика, че нема да позволи вдигане цената на водата. Алооооу, министърката, кучетата не ни еб@т, они ни апат.