ДБ внесе 8 проектозакона за ден, сред тях и създаването на механизъм за разследване на Гешев

Ружа Райчева 19 октомври 2022 в 14:00 1764 5

Снимка Пресцентър Демократична България

Минути след сформирането на 48-ото Народно събрание "Демократична България" внесе в деловодството осем законопроекта, като един от тях урежда въвеждането на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор от неговите заместници. 

Освен това ДБ внесоха и едно проекторешение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна. С него предлагат в 14-дневен срок за Министерски съвет да предложи пакет за военна помощ на Украйна - според исканията на украинската страна и възможностите на българската - и 30-дневен за проект за превъоръжаването на българската армия. 

Часове след старта на парламента Демократична България поиска спешна военна помощ за Украйна

Осемте законопроекта включват част от заявените 25 мерки за стабилизиране и развитие на страната. Част от законовите изменения са в синхрон с изискванията на ЕК по задействане на Плана за възстановяване и устойчивост.

ДБ подчертават, че като част от серията от действия за въвеждане на върховенство на правото с промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) се предвижда да се въведе ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Законопроектът на ДБ цели да ограничи фактическата власт на главния прокурор, като се въведе съдебен контрол върху постановлението за отказ за образуване на наказателно производство и мерки за по-ефективно наказателно производство.

Няколко от внесените от ДБ законопроекти засягат облекчаването на административното бреме на бизнеса и предвиждат да дадат повече свобода на икономическата инициатива като част от концепцията за развитие на икономиката. Предвиждат се промени в Закона за защита на конкуренцията за връщане на мандата на членовете на комисията от 7 на 5 години. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост, професионализъм и интегритет по отношение на членовете на КЗК.

В Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се предвижда олекотяване на процедурата за придобиване на т.нар. "синя карта" за висококвалифицирани кадри. Определят се условията за влизане и пребиваване за повече от три месеца на територията на България, както и правата на гражданите на трети държави за целите на висококвалифицирана трудова заетост и на членовете на техните семейства.

В Търговския закон се изчиства процесът по несъстоятелността и стабилизацията на фирмите. Предвижда се предотвратяване несъстоятелността на търговец в риск от неплатежоспособност, чрез преструктуриране на неговото предприятие и продължаване на дейността по одобрен от кредиторите и съда план за стабилизация. За пръв път в обхвата на закона влизат и производството по несъстоятелност на физически лица – свободни професии, предприемачи. Също така се предвижда създаването на нов вид дружество с променлив капитал. 

В проекта за изменение на Гражданския процесуален кодекс се въвежда електронната форма като правило при воденето на заповедното производство, централизирано разпределение на заповедните дела между районните съдилища от цялата страна и провеждане на заповедното производство в електронна форма, дистанционно. Създадена е възможност за подаване на заявления, извършване на справки, съобщения и получаване на съдебни актове изцяло по електронен път, което облекчава достъпа и улеснява гражданите и бизнеса при упражняване на правата им на страни в заповедното производство.

Предложените промени в Закона за здравето ще създадат законодателни мерки за осигуряване на приемственост и последователност в разработването и изпълнението на здравната политика. Ще отстранят непълнотите и противоречията в правната рамка, определяща задълженията на пациента, и се създава единна и ясна регламентация, като гаранция за защита на неговото здраве. Ще се създаде правна рамка за използването на телекомуникационни технологии като среда за доставка на медицински услуги с определяне на адекватни гаранции за правата на пациента и качеството на медицинската помощ, посочват от пресцентъра на ДБ. 

Осемте внесени законопроекти на ДБ са:

1. Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност
2. Наказателно-процесуален кодекс
3. Закон за защита на конкуренцията
4. Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения
5. Закон за здравето
6. Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България
7. Търговски закон
8. Закон за електронното управление

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

4

IvanGrozn

19.10 2022 в 17:09

Като добавка към коментара по-долу не '...никога не са имали бизнес...', а не са имали легитимен бизнес в условията на конкуренция. Всеки втори простак у нас е с поне една фирма, за която не плаща данъци и ако има работници им плаща в пликче. Факт!

22547

3

dolivo

19.10 2022 в 16:28

простолюдието отдолу се показва в коментарите

нищичко не разбирате от икономика и пазар

браво на ДБ, всичките им законопроекти са прицелени да решат зеещи дупки за източване на данъчната и бюджетна система

а тези които никога не са имали бизнес и не са създали нищо сами, само искат някой друг да фи оправи и да им даде

продължавайте така олигофрени