Часове след старта на парламента Демократична България поиска спешна военна помощ за Украйна

Правителството да даде проект за нея до 14 дни, до месец – за превъоръжаване на армията ни, предвижда проектът ѝ

Ружа Райчева 19 октомври 2022 в 12:14 7559 10

Ивайло Мирчев и Христо Иванов в пленарната зала

Снимка БТА/Асен Тонев

Ивайло Мирчев и Христо Иванов в пленарната зала

Още в първия работен ден на 48-ото Народно събрание "Демократична България" внесе своя проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна. С него ДБ предлагат в 14-дневен срок за Министерски съвет да предложи пакет за военна помощ на Украйна - според исканията на украинската страна и възможностите на българската - и 30-дневен за проект за превъоръжаването на българската армия. 

В проекта ДБ настояват и президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) с парламентарно представените формации, за да се обсъди рамковата позиция на държавата по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО.

Според проекторешението на ДБ доставеното въоръжение на Украйна трябва да се замести с военна техника от съюзниците ни в ЕС и НАТО. В документа се предвижда 2% от БВП на България да отиват за разходи за отбрана, както и придобиването на нов военен самолет.

Ако парламентът приеме проекторешението на НС, ще има 14 дни, в които да бъде подготвен пакетът от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и българските възможности. 

В проекторешението е заложен и 10-дневен срок за преговори със съюзниците на България за придобиването на нова техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5054

10

blues

19.10 2022 в 22:41

да не забравяме, че клоуните, деца на комунистическа номенклатура + комунистически прокурори от възродителния процес, още известни като "ДБ" предлагаха в миналия парламент "Символична помощ за украйна".

Това са подлогите на БСП - да пратят 2 кашона патрони, за да зарадват електорат с едноцифрено iq, и същевременно да не пречат на гАспадарите си.

Защото Демократична България е контролирана от руското посолство.

-1650

9

ob1

19.10 2022 в 17:40

Глиги отиде, нарита фашистите и какво - заляхте го с плюнки.
Сега иди ти, та помогни на идолите си, покажи големите топки. Едва ли..
Само не забравяйте, че тиквеният ви идол на хартия е евроатлантик, та би трябвало да подкрепи изпращане на военна помощ. Тая военна помощ ще е трън в задника на руZкия ви идол. Интересен ми е когнитивния дисонанс, в който би следвало да изпаднете. Но и това едва ли...

-1650

6

ob1

19.10 2022 в 16:17

красимирчо, интересно ми е какво ще направи уж евроатлантическата тиква сега и как и с кого ще се оправдае. За тебе и подобните ти притеснения няма - вие винаги ще си намерите извинение да му лижете... подметките.

5054

4

blues

19.10 2022 в 14:22

нямат край fb акциите на тези клоуни, деца на комунистическа номенклатура.

Истинската помощ за Украйна иска мъже с ангажимент, а не pr-куртизанки, матрони и лакеи на бсп.

2550

3

alfakentavur

19.10 2022 в 13:58

Нали бяха на власт и пак поискаха. Нали Червената бабичка Корнелия им тропна с крак, че ще бутне правителството и искането им увисна. И малко след това други бутнаха правителството.
Веселба.

4038

2

Moirae

19.10 2022 в 12:47

Не очаквам интересчии и хронични бегълци от отговорност, като ГЕРБ - дори да подкрепят от начало предложението - да работят за изпълнението.
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл