Частните лотарии може да затворят до седмици без гаранция за печалбите (допълнена)

Лицензът на Божков ще бъде отнет с поправка на коляно в последния момент

Георги А. Ангелов 06 февруари 2020 в 15:44 8386 3

Частните лотарии ще бъдат забранени в момента на влизане в сила на поправките на Закона за хазарта, което може да се случи до седмица.

В същото време няма да има гаранции за изплащане на печалбите. 

Това стана ясно, след като на второ четене в Комисията по бюджет и финанси към НС бяха приети изменения в Закона за хазарта.

От окончателното им приемане ги дели само още едно гласуване в пленарна зала.

Поправките в Закона трябва да влязат в сила с публикуването им в Държавен вестник.

"Това са частно-правни отношения. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия и се е съгласил с общите условия. Какви са тези условия, аз не ги знам, защото не ме интересуват. Така, че всеки по тези условия ще си получи печалбата", каза председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) след заседанието в отговор на въпроса защо в закона няма гаранции за изплащане на печалбите, каквито бяха предложени от вносителя Валери Симеонов. Частно-правните спорове се решават от съда.

Предложенията на Симеонов предвиждаха в срок от 30 дни от влизане в сила на промените, организаторите на лотарийни игри да внесат банкова гаранция в полза на Държавна комисия по хазарта в размера на неизплатените печалби. Не е ясно какво ще се случи с големите печалби на лотарията, тъй като някои от тях се изплащат в продължение на 20 години. Предложението на Симеонов не беше подкрепено от парламентарната комисия по финанси.

Рекламата на хазарта остава

Депутатите оставиха възможността за непряка реклама, което означава, че могат да се рекламират имената на лотариите, търговското име на организатора и изплащането на печалбите. Ще може да има надписи по фанелките на спортистите и да се рекламира бранда на спортни събития. Не беше прието предложението на БСП да бъде забранена рекламата на хазарта. В залата се чуха становища от депутати и от Българския спортен тотализатор, както и от Министерството на спорта, че това би намалило постъпленията на тотото, от което щял да пострада и спортът.

Друга промяна е, че тотото, което остава единственият оператор на лотарии, ще трябва да лицензира всеки един свой обект, където се предлагат игрите. Те вече няма да могат да бъдат предлагани от външни търговци и от "Български пощи", каквато е практиката в момента.

От тотализатора заявиха, че това би намалило приходите им, тъй като през годините са се отказали от голяма част от тото пунктовете си, за да намалят разходите. 

Шефът на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов изнесе статистика, че от 1553 търговски обекти в които се предлагат игрите на тотото, тяхна собственост са едва една трета. Останалите са малки магазинчета, "Български пощи" и будки за вестници. Не ви пречи да наемате площи, отговори му Менда Стоянова. Тя добави, че след като ще има монопол тотото ще може да увеличи приходите си.

Тотото ще трябва да направи отделни гишета в търговски обекти и в пощенски станции. Вече няма да може да се продават билети на касите на магазините и будките за вестници. 

Конституция?

Менда Стоянова заяви, че са направили анализ на решенията на Европейския съд, който показал, че национализирането на лотариите не противоречи на европейски регламенти, защото това бил особен вид бизнес. Според Стоянова монополизирането на частните лотарии не противоречи на Конституция. "Има решение на Конституционния съд, който се позовава на член 57 (поправи се, че говори за чл. 53 бел.авт.), че могат да се ограничават услуги, когато това е в интерес на по-важни цели на обществото", каза Стоянова. Проверка в конституцията показа, че член 53 гарантира правото на образование, а чл. 57 позволява ограничаване на права в състояние на война или извънредно положение. 

Бърза промяна за бързо взимане на лиценза

С друго изменение на закона, което бе гласувано без да бъде обсъдено в комисията, и е внесено между двете четения, законът дава ново основание за отмемане на лиценза на лотарията, контролирана от Васил Божков, който избяга в Дубай. Към причината за отнемане на лиценз издаден въз основа на документи с невярно съдържание, предвидена в закона се добавя "или е определена дължимата такса". Поправката не фигурираше на сайта на парламента до появата и на хартия пред депутатите. Според държавата таксата плащана с години от лотарията е с по-малък от предвидения в закона данък 15% върху залога. Използвана е дупка в закона предвидена за организатори на турнири с награди, които трябва да плащат 20% върху разликата между продадените билети и разпределената печалба.

На предложението липсваше има на депутат вносител, както е по правилника на парламента. Валери Симеонов уточни пред OFFNews, че предложението е на НФСБ.

Валери Симеонов каза още, че мисли за следващи поправки на закона, с който да се забранят казината извън границите на курортите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

3

emanuilis

06.02 2020 в 18:27

Закривай!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

06.02 2020 в 16:27

Тъй де!!! Новият правилен нашичък бизнесменин.. За който ЕКСПРОПРИИРАМЕ лотарията, как тъй ша го караме да се харчи за някакви си задължения към матряла..
Бил спечелил.. Ми да е мислил.. Пет години давахме право на едни престъпни пари да трупат печалба..
Ми матряла в туй време не помисли как на Йончевата и вменихме, че от три години банкера на годината е взимала престъпни пари..
Та и матряла - да е мислил и да е знаел, че купува талончета със СВОИТЕ ПРЕСТЪПНИ ПАРИ.. И от тези престъпни пари е печелил..

12691

1

Емил Станоев

06.02 2020 в 16:21

Тези със спечелените милиони могат веднага да заведат дело ..И тогава Мента какво ще прави ?
 
X

Елена, която върна наградата