Британският посланик: Има някои стандарти, които бихме искали България да развие (видео)

OFFNews 24 ноември 2015 в 11:08 4653 7

"Демокрацията е млада и има много неща, които можем да свършим заедно с България. През последните няколко седмици бях с министър Бъчварова, говорихме за структурите за национална сигурност, за миграцията, за организираната престъпност. Много работа свършихме заедно. В България има огромен потенциал. Лично аз имам две деца, които ходят на училище - това е едно чудесно място да отглеждаш децата си и да водиш семеен живот. 

Няма как да отрека, че има предизвикателства, но е важно българите да виждат напредък в законодателството за борба с корупцията, конституционната реформа, която скоро ще бъде приета. Важно е българите да виждат как техните депутати имат желание да се борят и да провеждат позитивни реформи. Като част от ЕС ние сме наясно, че има някои стандарти, които бихме искали България да развие. Има показатели, които България трябва да изпълнява и ние работим в тясно сътрудничество с българските си партньори, за да видим как да окажем подкрепа по някои от тези въпроси. България има съдебна система, която е солидна и ако има законодателство, което е солидно, това ще насърчи българските граждани и британски компании, които да инвестират - това ще подобри икономиката и качеството на живота."

Това заяви британският посланик у нас Ема Хопкинс в интервю за bTV тази сутрин.

Тя коментира и заплахата от тероризъм пред Европа:

"Много се надявам Европа да не се разпадне в отговор на тази криза, но ние сме изправени пред безпрецедентна заплаха. Виждаме, че те са високо организирани и Европа трябва да отговори на това предизвикателство колективно, не индивидуално. Тоест трябва да се погрижим по-добре за сигурността на външните граници, но и да потърсим отговори на местата, където се случва това, тоест в Сирия и Ирак.

Трябва по-добре да обменяме разузнавателна информация между европейските партньори, трябва по-добре да обменяме информация с имената на пътниците и хората, които се придвижват вътре в Европа".

Ема Хопкинс потвърди, че нейното желание, като това на премиера Камерън, е Великобритания да се включи, солидарна с Франция, в коалицията срещу ИДИЛ в Сирия. Окончателното решение ще бъде взето от британския парламент.

"Стратегията ни трябва да бъде широкоспектърна - трябва да има военна намеса, антитерористична работа и да се борим с радикализацията", каза тя.

По отношение на членството на България в Шенген посланик Хопкинс заяви:

"Все още работите по членството си в Шенген. Това са дискусии, които ще продължават да текат. Няма как да изчакваме. Очевидно е, че в момента трябва да се направи повече за външните граници на Европа. България е предприела много стъпки по въпроса за мерките за сигурност на гранците. Но ние няма как да изчакваме и е очевидно, че в момента има редица заплахи. Покрай бежанската вълна не самите бежанци, но хора, които се прикриват в нея и са терористи. Много чужди бойци се връщат. Затова ние трябва съвместно да обменяме и проверяваме информацията си за границите, за да имаме повече сигурност в Европа и да управляваме тази заплаха".

"Държавите, които са на пътя на миграцията имат много повече неща, с които трябва да се справят ежедневно, но това не означава задължително, че стените са решението или че квотната система е решението. Позицията на Обединеното кралство е, че ние трябва да направим повече неща към източника на конфликта, повече в Либия, в Сирия, в държавите, в които има нестабилност. Трябва да спрем факторите, които привличат и изтласкват тези мигранти. Трябва, може би, да направим така, че бежанците да не се качват на лодки, да не се считат за престъпници."

Тя определи като "нещо много положително" единодушното приемане от Съвета за сигурност на ООН на резолюцията "да се нападне ИДИЛ в Сирия и Ирак".

"Това е нещо много позитивно, още повече след нападението в Париж. Това, че Съветът за сигурност успя единодушно да постигне тази позитивна резолюция за борба с този "зловещ, смъртен култ", както премиерът Камерън го нарича... Трябва да продължим с този диалог с Русия, с Америка, с Франция и с Германия."

Цялото интервю вижте във видеото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови