Борисов и Макаров се разбраха за повече сътрудничество в енергетиката

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2016 в 13:51 3071 5

Борисов и Макаров се разбраха за повече сътрудничество в енергетиката

Премиерът в оставка Бойко Борисов се срещна извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров. Новият руски посланик у нас замени Юрий Исаков след като президентът Владимир Путин подписа през август указ за рокадата. 

Пред Борисов Макаров е поднесъл съболезнования на близките на загиналите и пожела бързо възстановяване на пострадалите след трагедията в шуменското село Хитрино на 10 декември. Борисов е запознал дипломата с мерките, които правителството е предприело за справяне със ситуацията. Той подчерта, че в момента действа Национален план за справяне с бедствия и аварии, както и че всички пострадали от бедствието семейства са финансово подпомогнати от държавата. „Неведнъж съм казвал, че материалните щети се оправят, но, за съжаление, не можем да върнем човешкия живот“, е заявил премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов и Макаров са обсъдили и актуалната политическа обстановка, както и теми от международния дневен ред. Двамата се обединили около мнението, че кризата в Близкия изток може да бъде разрешена само чрез мирни преговори. „Войната не е решение. Трябват общи държавнически решения за преодоляване на мигрантската вълна към Европа и разрешаване на заобикалящите ни конфликти“, заяви премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и посланик Анатолий Макаров обсъдиха напредъка и постигнатото до момента в отношенията в сектор енергетика. Двамата изразиха желание за продължаване и засилване на диалога и сътрудничеството между Република България и Руската федерация в енергийния сектор.