Борисов готов да прекрати концесията за Банско, за да не го свързват с олигархията

Юлиан Христов Последна промяна на 24 февруари 2016 в 13:05 4199 13

Борисов готов да прекрати концесията за Банско, за да не го свързват с олигархията

Премиерът Бойко Борисов е готов да прекрати концесията за Банско, за да не го свързват с олигархията. Това стана ясно от негово изказване по време на днешното правителствено заседание. 

В понеделник стана ясно, че докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане на правителствено заседание. Причината е че трябва да бъдат уточнени някои разминавания в договора, които били заложени още през 2001 г. От изказването на Борисов става ясно, че той е за построяването на втори кабинков лифт в планинския курорт, но в същото време трябва да се изчистят съмненията, че правителството работи в услуга на олигархични интереси.

Екоминистърът Ивелина Василева обяснява, че при сега действащия договор е трудно да се докаже неизпълнение на клаузите от страна на концесионера. В този случай прекратяването на договора би било в ущърб на държавата и сериозни щети.  

"Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение. Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме", категоричен е Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: Нещо да ни кажеш и по темата за Банско.
ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА: Както знаете, на 19 февруари беше проведено заседание на Съвета за развитие, на което беше обсъдено предложението на Междуведомствената работна група да се пристъпи към взимане на решение за изменение на концесионния договор за ски-зона Банско. Този факт и подкрепата на политическите сили за пристъпване към изменението е предпоставен от анализа, който беше направен в продължение на няколко месеца работа на експерти, които трябваше да анализират проблемите, които възникват с изпълнението на договора в годините досега.
Държа да отбележа, че договорът и анализите към него са подготвени още 2001 г. по времето на правителството на господин Иван Костов, подписан е концесионният договор по времето на правителството на господин Сакскобургготски.
Това, което е установено, и причините за напрежението, за споровете, за различните тълкувания, е, че изначално текстовете на договора са непрецизни. Основният проблем е кой точно е предметът, обхватът и обектът на концесионния договор.
Освен това са настъпили и редица промени в действащото законодателство, които касаят основни параметри и водят до противоречия между клаузите и действащите правни норми.
Факт е, че натрупаните проблеми, които се дължат на промените в законодателството и непрецизните разпоредби на договора, водят до противоречиви тълкувания и спорове, съответно и съмнения в гражданското общество, които бяха изразени последните дни.
Няма да бъде внасяно за разглеждане решението на Министерски съвет за пристъпване към изменението на концесионния договор.
Може би е редно да се отбележи, че всички хипотези бяха разглеждани от работната група, а именно, хипотезата запазване на съществуващото състояние, което, както стана ясно, може би ще продължи да създава напрежение и спорове. Също така хипотезата за прекратяване на концесионния договор, което е възможно при доказване на съществено неизпълнение на клаузите, което предвид липсата на ясни определени текстове в договора е трудно доказуемо. Освен това би могло да доведе до наистина сериозни щети и финансови последствия за държавата, невъзможност да се изпълняват дейностите по развитие на ски спорта и туризма в региона. Затова работната група препоръча прецизиране на текстовете, слагането на договора на ясна основа, като акцентът е върху определянето на ясния обект, обхват и предмет, залагането на ясни механизми за упражняване на ефективен контрол, също така и санкционни механизми, които държавата може да прилага при установяване на нарушения или неизпълнение на елементи или част от договорните задължения.
Не на последно място, предлага се и промяна на методиката и начина, по който се формира концесионното възнаграждение към част от концесионния договор с цел увеличаване на концесионното възнаграждение, което държавата може да получи.
Това бяха предложенията.
БОЙКО БОРИСОВ: Да ви го преведа с две изречения.
2001 г. още правителството на Костов започва този договор. След това Долорес Арсенова, след това кой ли не, включително и президентът сегашен лобира за втори кабинков лифт.
Моята позиция (и вчера с министър Василева като разгледах и се запознах с всичко най-подробно) е да има втори кабинков лифт. Не може с километри да е опашката.
В същото време нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, и всички, които обичат зимните спортове, се обвързва с, едва ли не, наша подкрепа за някой олигарх, което ние като правителство не можем да си позволим. Не може да си позволим да затрием парка „Пирин”, знаете колко държа на това.
И всъщност двете тези – че част от тези мерки, които Министерството на околната среда и водите е готово да приеме, Министерството на туризма, Министерството на икономиката пряко са заинтересовани това да се случи, се сблъскват публично. Част от хората това го обвързват с тип олигархии.
И понеже е от 2001 г. този договор, има куп неточности, винаги може да се извади и да се каже – точка 5, 7, 9 не кореспондират или са еди какви си и т. н. Затова вчера поработихме с министър Василева и решихме: спираме го. Тя прави още един опит, събирайки ги всички, да намерят разумния баланс и решение. И ако не стане, не мога да приема, нито предполагам и вие (затова го поставям на Министерски съвет), ние да бъдем обвързани, че едва ли не помагаме на поредния олигарх.
Затова моля и туризма, и икономиката да се считат ангажирани да присъстват на тази среща, да се сложат разумните доводи. Повтарям, за втори лифт аз съм категорично „за“, защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение.
Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме.
Ясно ли го обясних?
Благодаря.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 17:23

Ами да - то не останаха много хубави неща в България, но непременно трябва да ги закрием всички.
Ще преразкажа един стар ГДР-ски виц с леки изменения:
Връща се Бойко от Брюксел и на летището не го чака никой. Зачудил се, но все пак тръгнал към Министерския съвет. Улиците празни, една кола няма.
Стигнал там - ни охрана, ни служители. Като влязъл в кабинета си, на масата намерил бележка:
"Бойко, ти си последен, загаси лампите. Цецо"

24.02 2016 в 16:46

@КОЙ:
Втора кабина атвоматично ще доведе до още няколкостотин луксозни хотела. Тези хотели от слама ли ги строят?
Поинтересувай се чии са повечето големи хотели в Банско, предлагащи пакети за ски почивка...
Накрая ми обясни, къде виждаш малкия и средния бизнес в цялата тази ситуация, че да ми говориш за развитие?
Отдално банскалии, оскотели от глад се радват, че имат работа, като облужващ персонал на Цеко, вместо да се осъзнаят, че точно заради същия, семеиния им хотел седи празен... и т.н. и т.н.

24.02 2016 в 16:43

Все гледа да се измъкне като змия от кожата си,все търси някой друг да натопи.Не е важно от кого е била замислена тази идея за още един лифт,важно е кой сключва сделките за строежа,как ги сключва,дали по правилата или не.Усеща гада ,че май е дошло време всичките му незаконни далавери да излязат на яве и вече се е паникьосал...само и само да не си помислим,че е олигарх...Ха,ха...не е олигарх,мафиот е!

24.02 2016 в 16:23

Абе selqnin. Не знам кой колко е прост но никъде не сум писал за бетониране и монополизиране. Всъщност монополизиране има но то е от страната на зелените мноми еколози. Проблемите на региона там не са един лифт. Но по тази тема от еколозите нищо няма да чуеш

24.02 2016 в 16:09

@КОЙ:
Очевидно си много прост, щом монополизиране и бетониране за теб означават развитие...
Банско е на път да се превърне във втори Слънчев бряг и освен цялата измет на Европа, никой да не иска да ходи там. Чудя се само как още не са забранили на туристите без карта за лифта да стъпват в планината...

24.02 2016 в 16:08

Абе 1234 поинтересувай се какви малко какви хора са това, какви програми печелят, и какъв е най вече ефекта от тези програми. Ще се уплашиш. Те блокират поминъка на цели региони за да се изхранват няколко стотин човека рекетирайки обществото и държавата. Най пресен пример Витоша. Иначе много добре звучи всичко, много сме зелени, много сме загрижени,много сме еко. Но срещу изсичането на горите никакви ги няма. Отврат !!! Сняг за туризъм слава богу има и ще има достатъчно за следващите 50 години.

24.02 2016 в 15:08

"С всяка изминала година снегът ще се вдига все по нависоко и ще остава все по-малко време ,какъв ски туризъм ,какви 5 лева?! "

По-полека, Нострадамусе. Климатът се е променял стотици пъти на тая планета. Може да има период на затопляне, но задължително ще има и период на охлаждане.

Earth heading for 'mini ice age' within 15 years
http://www.telegraph.co.uk/news/science/11733369/Earth-heading-for-mini-ice-age-within-15-years.html

24.02 2016 в 14:41

Абре КОЙ за какво развитие говорим при 2-а месеца таван сняг в годината!? Ти поглеждал ли си коя дата сме и какво е времето навън? С всяка изминала година снегът ще се вдига все по нависоко и ще остава все по-малко време ,какъв ски туризъм ,какви 5 лева?! Банско Сейт Мориц няма да стане ,геоложки факт! Трябва да се развива целогодишен туризъм ,а не един феодал да решава какво да се случи в региона с цъкане на едно копче за пуск/стоп на един лифт Подкрепям еколозите на 1000% ! И най-мразя доводите ,че били платени,ами платени са спечелили са по евро програми тяхна си работа мен това не ме бърка! В крайна сметка печелят програми за запазване на биоразнообразие и всякви такива области ,а не леят бетон и изсичат гора, както и не добиват инертни матеряли и преработват руда! Сочите ги с пръст ,но ако не са техните шумни акции безчинствата ще продъжават по същия начин както се случват в Странджа! Журналисти, политици ,институции никой не повдига въпроса, а на еколозите се дава думата само по теми свързани с едрия капитал! Хората правят проучвания и бият камбаната от години ,че се обезлесява на поразия и се вършат безчинства, но гласност се дава само покрай курортите и дивите плажове! Стегнете се и ги подкрепете развитие на региона се случва с цялостна визия за бъдещето с планиране в детайли до колкото е възможно ,а не с моментно развитие на строителството за 3-и 5 години и после "олеле ми кво праим ся"!

24.02 2016 в 14:30

А кой ще ревизира ревизоро?

Ало, Ваньо, там ли си още?

24.02 2016 в 14:26

Хайде стига бре ! Установени са многократно нарушенията в Пирин и наказание няма никакво! Сега пак въртим ,този онзи и тия двамата са виновни, еми като са виновни натиснете този прокурор да ги гони за безстопанственост,а не само да се прави на ни лук ял ни лук мирисъл! Никой не казва да изхвърляте Цеко ,а просто да го накажете за безобразията финансово и да промените договора така ,че да си плаща здраво както и да ръчнат кабинката на 2-ра бърза скорост! По-лошо от държавния монопол е единственно частния такъв! Колкото до втората кабинка да се разреши,но само при пълен мораториум върху строителство на нова леглова база в подножието на планината. Останалото са празни приказки.