Борисов: България на три култури лежи като държава

Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, казал Оланд на Бойко

Нели Чолашка 15 април 2015 в 17:03 2415 7

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Бойко Борисов и министри на заседанието на Министерския съвет.

Основна тема на разговор на днешното заседание на Министерския съвет е била изложбата на Тракийското съкровище в Лувъра, става ясно от стенограмата.

За откриването на изложбата в Париж отида огромна делегация, в която беше и премиерът Бойко Борисов.

"Бяхме изключително добре и радушно посрещнати и от френския президент – социалист, знаете, и от премиера Валс, и спечелилия местните избори ръководител на десницата Саркози. Просто във всички посоки България се ползва с изключително голям авторитет в момента като правителство, за което благодаря на всички вас, на партиите, които ни подкрепят", разказал премиерът.

Френският президент Франсоа Оланд му казал: "Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш".

По думите на Борисов тази година и половина (кабинетът "Орешарски") е загубена за България.

"Само вчера от всички най-големи изложби и музеи в света – заявки да отидат да гостуват там, защото и маските, и тракийското съкровище, и начинът, по който в Лувъра са го аранжирали. По един перфектен начин, професоре, е изложено цялото съкровище и показва всъщност каква огромна култура са имали траките. България на три култури лежи като държава", коментирал още Бойко Борисов.

По информация на министър-председателя 4 млн. души ще видят изложбата на България.

Директорът на Лувъра посрещнал лично българската делегация и им бил гид и казал "Това, което е Джокондата, примерно, това тракийско съкровище е съизмеримо и не може да каже кое е по-голямо”.

Ето какви впечатления още е споделил премиерът с министрите си:

"Навремето това е било мечтата на Людмила Живкова – в Лувъра да влезе и да направи изложба, онази държава на времето, да влезат в Лувъра. Това сега беше направено за България. Хора като Калфин, които са били външни министри и в дипломацията, знаят, че такива жестове не се правят само заради доброто съкровище и това, което имат. Това са политически решения и то на социалистическо правителство, на форлайтера на социалистите в Европа – така както на ЕНП е канцлерът Меркел, така е президентът Оланд за социалистите. Посрещнаха ни, казаха и на пресконференцията сте чули много окуражаващи думи за България и за това, което правите. Така че, ни най-малко, дето се вика, няма самохвалство в това, което казвам. Това са факти и хората ги отчитат.
Факт е, че всички министри във Франция, където отидоха наши министри, в един ден и понеже беше кратко времето, за се видя и с президента и с премиера, двамата бяха на срещата с нас и Калфин може да ви каже. С една дума, на всички вас веднага ви дадоха срещи, веднага ви приеха, веднага сработиха, дойдоха в Лувъра".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews