Борисов: България на три култури лежи като държава

Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, казал Оланд на Бойко

Нели Чолашка Последна промяна на 15 април 2015 в 17:03 1692 7

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Бойко Борисов и министри на заседанието на Министерския съвет.

Основна тема на разговор на днешното заседание на Министерския съвет е била изложбата на Тракийското съкровище в Лувъра, става ясно от стенограмата.

За откриването на изложбата в Париж отида огромна делегация, в която беше и премиерът Бойко Борисов.

"Бяхме изключително добре и радушно посрещнати и от френския президент – социалист, знаете, и от премиера Валс, и спечелилия местните избори ръководител на десницата Саркози. Просто във всички посоки България се ползва с изключително голям авторитет в момента като правителство, за което благодаря на всички вас, на партиите, които ни подкрепят", разказал премиерът.

Френският президент Франсоа Оланд му казал: "Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш".

По думите на Борисов тази година и половина (кабинетът "Орешарски") е загубена за България.

"Само вчера от всички най-големи изложби и музеи в света – заявки да отидат да гостуват там, защото и маските, и тракийското съкровище, и начинът, по който в Лувъра са го аранжирали. По един перфектен начин, професоре, е изложено цялото съкровище и показва всъщност каква огромна култура са имали траките. България на три култури лежи като държава", коментирал още Бойко Борисов.

По информация на министър-председателя 4 млн. души ще видят изложбата на България.

Директорът на Лувъра посрещнал лично българската делегация и им бил гид и казал "Това, което е Джокондата, примерно, това тракийско съкровище е съизмеримо и не може да каже кое е по-голямо”.

Ето какви впечатления още е споделил премиерът с министрите си:

"Навремето това е било мечтата на Людмила Живкова – в Лувъра да влезе и да направи изложба, онази държава на времето, да влезат в Лувъра. Това сега беше направено за България. Хора като Калфин, които са били външни министри и в дипломацията, знаят, че такива жестове не се правят само заради доброто съкровище и това, което имат. Това са политически решения и то на социалистическо правителство, на форлайтера на социалистите в Европа – така както на ЕНП е канцлерът Меркел, така е президентът Оланд за социалистите. Посрещнаха ни, казаха и на пресконференцията сте чули много окуражаващи думи за България и за това, което правите. Така че, ни най-малко, дето се вика, няма самохвалство в това, което казвам. Това са факти и хората ги отчитат.
Факт е, че всички министри във Франция, където отидоха наши министри, в един ден и понеже беше кратко времето, за се видя и с президента и с премиера, двамата бяха на срещата с нас и Калфин може да ви каже. С една дума, на всички вас веднага ви дадоха срещи, веднага ви приеха, веднага сработиха, дойдоха в Лувъра".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 16:25

Голяма цензура братко.Не съм очаквал от това авторитетно издание,да ми заличат написаното.Здраве да има.Може и редакторите да са прави,ама надали!

15.04 2015 в 23:41

Лежи България на три к*ра
и се фука с тракийска култура

15.04 2015 в 22:28

Показахме им на франсетата. Нека знаят какви хора са живяли по нашите земи, какви неща са правили. А ние всичко сме унищожили и нищо ново не сме направили. Ей го на, само една торба с тенджери остана.

15.04 2015 в 21:35

Ами... какво да кажа, щом си го харесвате, здраве да е. Определено е персонификация на българския манталитет, това не го отричам. Струва ми се, че всеки *нормален* човек, ако и да е гласувал за него по съвест, би трябвало поне малко да се изчервява от срам от някои негови изказвания, сред които е и това.

15.04 2015 в 20:31

Не, титан на глупостта.Господи, прибери си вересиите!
СРАМ МЕ Е...!!!

15.04 2015 в 20:31

Е това е премиер: „Много съм щастлив, че президентът Оланд ме разбра, след като половин час му чертах на една карта къде и какво може да се случи”, каза Борисов пред френските журналисти.
Чертал и обяснявал на тъпия Оланд така че онзи даже разбрал!!! Невероятно но факт. Трябва да му се вдигне паметник (щото може да чертае). А иначе, това си е бизнес – договор с Лувъра до 2021 година… бил2тчето там е по 12 евро. Умножено по средно 15000 посетители дневно прави към 47.520.000 евро годишен приход. Та нашето съкровище си е наше но прави съкровища на френчовете…

Ай Лувре, Лувре
имаш ли пари?
Нямаш ли пари,
земи тоя Вежди!

15.04 2015 в 19:46

титан на мисълта