Лувърът показва изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”

OFFNews Последна промяна на 14 април 2015 в 07:27 8627 6

Лувърът показва изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”

Изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” ще бъде официално открита днес в Лувъра в Париж. На церемонията ще присъства премиерът Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова, Вежди Рашидов и Николина Ангелкова.

Сред почетните гости са генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и певицата от български произход Силви Вартан.

Подготовката за експозицията започна през 2012 г. Трима френски и двама български учени са автори на концепцията и подбора на експонатите, съобщава БНТ. В изложбата участват над 1600 експоната от 17 български музея. Основен акцент е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата глава на тракийския цар Севт III.

Експозицията е разположена в четири зали в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна в периода от 16 април до 20 юли 2015 година. Според прогнозите на самия Лувър се очаква около 4 млн. души да видят тракийската изложба. Средно на ден 30 000 посетители от цял свят влизат в музея.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 14:31

Това е нещо с което трябва да привличаме милиони туристи у нас, а те тръгнали да разнасят съкровищата ни из света,а от това печели главно Лувърът. Нека бъдат в България ,а не заради по няколко милиона долара на година ( големи пари няма що), които печелим, да губим стотици милиони, ако идваха туристи в нашата държава.

16.04 2015 в 13:25

Уважаеми, кой е авторът на текста? Защо не изписвате името на хората, които работят за вас? Срам ли ви е, какво ли?

14.04 2015 в 23:06

Траки е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски.
Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както 15 века по-късно са изчезнали и гяурите. “Прабългари” е изкуствено създадено название, публикувано за първи път от българския «учен» Петър Мутафчиев през 1943 г. ...Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
1. трак-уплах, стрес,страшилищe, колики
2. трака-трошачка;сблъсък,паразитизъм,прося,изпросвам
3. тракадорос- просяк, курварин

14.04 2015 в 12:35

Срещнали се на полянка,
прабългарин и славянка.
Цуни-гуни, вади-тури,
народили чукундури.
Хем е*ливи, хем крадливи,
но най-вече завистливи.

Радой Ралин

14.04 2015 в 10:00

Крайно време е да се каже официално истината, че нашите деди са траките, а не руснаците, монголите или татарите.