Бивш кореспондент на БНР в Москва: Руското посолство стана център за шпионаж

OFFNews 06 февруари 2024 в 10:39 2026 2

Руското посолство в България

Снимка Фейсбук

Използван е масивът с данни, за да предават на един от изгонените руски дипломати информация, която е чувствителна. Ако говорим за провали в спецслужбите, поглеждайки към 90-те години на миналия век, в България нямаше руско разузнаване с изключение на различни хора, които са завършили в Русия и имат идейни чувства. В момента идеи няма, всичко опира до пари. Това коментира Чавдар Стефанов, журналист и бивш кореспондент на БНР в Москва, в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV във връзка с вчерашната акция на полицията, прокуратурата и ДАНС, при която беше задържан полицай от ГДБОП, за когото има данни, че е изнасял класифицирана информация към руска агентура.

"Руското разузнаване шпионира, като купува свои агенти. Шпионажът може да е различен - има политически, има икономически, бизнес и военен шпионаж. Има си специализации. Въпросът не е какво ще кажат спецслужбите, а какво ще направи българското правосъдие", подчерта Стефанов.

По думите му става въпрос за информация, свързана с руския бизнес и санкционния режим. Той предполага, че информацията е предавана на един от двамата наскоро изгонени дипломати.

Според него Руското посолство е станало като център за шпионаж. Има райони, в които се работи в интерес на Русия – Варна, Пловдив. Работи се за руското разузнаване по всякакъв начин - с политическа информация, с информация за обществото, общественото развитие и с инструкции какво да се прави в определен момент.

"Руското посолство е като възглавница за бухане. Като чувал, който да се изтърсва докрай. Варна е интересен град за руското разузнаване и като транспортен възел, като промишлен център и район, в който живеят много руски граждани."

Стефанов посочи, че с идването на Владимир Путин на власт - чекист, разузнавач, шпионин, нещата са се променили. В началото са търсели стари другари, с които са се свързвали и са разчитали на тях, а след окупирането на Крим са търсели повече военно разузнаване.

Бившият кореспондент на БНР в Москва обясни, че в България има руски имигранти, избягали от руския режим. Има и такива, които правят бизнес. Трети са на почивка или да си купят имот.

Според него политическата агентура се възползва от свободата на словото и български политици употребяват как „нацизмът се завръща в България“.

"Това са политици, които принадлежаха на партия, която е пряк наследник на Българската комунистическа партия."

Стефанов припомни, че Народното събрание е приело закон, който обявява комунизмът и националсоциализмът за едно и също нещо.

"Тези хора, които в момента изпълняват функциите, за които говоря, са ехо от миналото, което използва Москва. Вероятно с пари са мотивирани, аз не мога да докажа кой колко взема. Русия, която и в момента е невероятно корумпирана, има възможности да корумпира, дори и в състоянието на война не само в Украйна, а и в България, имам предвид хибридната война“, каза още Чавдар Стефанов.

Той добави още, че не направено нищо, въпреки политическото говорене за влиянието на руския шпионаж и за разрастването му. Стефанов спомена и български шпиони, които бяха заловени във Великобритания.

"Те отидоха вече на процес и се очаква в близките месеци четене на присъда. Британците не съобщиха на България за залавянето на българските шпиони. Научихме от медиите, а медиите също са един от центровете за руски шпионаж."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

06.02 2024 в 12:25

"...стана..." ?!
Че има ли време, когат не е било- а споделете... (ジ)

1066

1

alcom4

06.02 2024 в 11:53

Това което казва г-н Стефанов е напълно вярно.Вече е публична тайна,че Русия се опитва да ни пречи чрез своята българска агентура.Те получават инструкции и заплащане от Москва .Но въпросът е защо нашите "голими"(?)разузнавачи ,ни правят почти нищо ,а действат ,когато ги подтикнат ,от партньорски те западни служби?Нашите спец още само "фигурата "ли са или и при тях Москва е напазарувала много хора?Време е да се осъзнаем ,отнася се за свободата и националната ни сигурност !
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика