Атанасов: Канали за трафик на мигранти се контролират от МВР

ОFFNews 18 април 2016 в 12:29 3669 6

Част от каналите за трафик на бежанци се контролиран от служители на МВР.

Това каза зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов на пресконференция пред журналисти.

"МВР би трябвало да предприеме много активни и аналитични действия по въпроса с каналджийството, но не виждаме такива на този етап, включително и сигнали, които са публични не се проверяват и не се разследват. Това говори, че една част от тези канали са контролирани от служители на самото министерство", каза той.

По думите му на възлови места за охраната на границата има назначени "началници с прякори". "Един от тях е Радо Схемата, самият прякор говори с какво се занимава този човек, който отговаря за българската граница", обясни Атанасов.

Той призова ръководството на МВР да извърши проверки на сигналите и да отстрани от постовете хората, за които има "тежки съмнения, че участват в каналджийски мрежи.

По думите на Атанасов случващото се на българската граница рефлектира не само в България, но и в Европа.

Атанасов обясни, че ДСБ имат идеи за работата на МВР, защото се случват много нелицеприетни неща.

Борис Станимиров пък коментира, че ако щатният персонал на МВР не е достатъчен за охраната на границата, може да се привлекат хора на доброволен принцип, които да са част от армейския резерв и да са получили специална подготовка как да пазят границата. "Става въпрос за доброволно обучение на хора, които имат желание за това. Това може да става от някой от бившите големи военни центрове", обясни Станимиров.

Той каза още, че в охраната на границата могат да се включат и хора, които навремето са служили в Гранични войски.

"Ако държавата счита, че щатният ѝ състав не е достатъчен за надеждна охрана на границата, то биха могли да бъдат привлечени хора, на този доброволен принцип за окомплектоване на резерв, които биха могли да се включат в защитата", каза Станимиров.

Той обясни, че така доброволците ще действат от името на държавата и по заповед, като освен това ще носят отговорност през закона. "Това нещо се случва в много страни, може да се случи и у нас", каза още Станимиров.

Според него така няма да се стига до самоинициативи, като гражданските патрули, които "арестуват" нелегални мигранти на границата.

Атанасов коментира и престоящите президентски избори, като заяви, че ДСБ още се надява на обща кандидатура на РБ за президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови