Армията и полицията с вързани ръце или как (не) се пази граница

Използването на оръжие е практически забранено, кучетата с повече права от граничарите

OFFNews 09 март 2016 в 14:45 11027 13

manevri
Учението край Кулата не даде отговор дали военни и полицаи може да ползват оръжие срещу мигрантите

Тези дни в парламента се разгоря лют спор дали армията ще пази с оръжие границата ни, след като и бе разрешено със законова промяна тя да излезе на браздата. Военният министър Николай Ненчев уклончиво заяви пред Нова тв, че в някои случаи военните ще са въоръжени, а в други не. След като гледаха показното учение на Кулата и Ненчев, и вътрешният министър Румяна Бъчварова, и премиерът Бойко Борисов се заклеха пред камерите, че държавата е в състояние да се опази от мигрантите.

Въпросът за използването на огнестрелно оръжие от полицаи и военни тактично бе отклонен. Защото, въпреки всички уверения на политиците, се оказва, че нито армията, нито граничните полицаи може да стрелят, ако се наложи. Законът и инструкциите не им позволяват такива действия. OFFNews направи справка как се регламентира опазването на държавната граница. Резултатът е удивителен - тя не се пази, а само се "наблюдава".

В "Държавен вестник", бр. 83 от 27.10.2015 г. е публикувана Инструкция № 8121з-1244 от 14 октомври 2015 г. за наблюдението на държавната граница на Република България, специфичната охранителна дейност за участие в мерките за постигане на летищна сигурност в обществените зони и периметъра на летищата и прилагане на компенсиращи мерки. Това е най-актуалният документ, който урежда охраната на държавните граници. По смисъла му: „Наблюдение на границата“ е полицейска дейност по организиране и прилагане на охранителни мерки между гранично-пропускателните пунктове за предотвратяване на незаконното преминаване на държавната граница, спазване на граничния режим и недопускане заобикаляне на граничните проверки.

В чл. 77 на инструкцията - уреждаща ползването на служебни кучета - е записано, че : "Издирването, преследването и задържането на извършители на престъпления с използване на служебни кучета се извършва по мирисова следа, а при липса на такава или загубване на същата преследването се извършва или продължава по вероятното направление за движение на нарушителите.

(2) Използването на служебни кучета за откриване и задържане на извършители на престъпления, както и употребата на оръжие, физическа сила и други помощни средства се осъществяват по реда, предвиден в ЗМВР".

В Закона за МВР обаче е казано, че: 

Чл. 87. (1) Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо:

(3) Полицейските органи могат да употребяват оръжие без предупреждение при осъществяване на граничното наблюдение:

1. при въоръжено нападение срещу тях;
2. срещу лица, оказали въоръжена съпротива...
(4) При осъществяване на граничното наблюдение в пределите на вътрешните морски води и териториалното море на Република България полицейските органи имат право да употребяват оръжие и в случаите, предвидени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.
(5) Полицейските органи преустановяват употребата на оръжие незабавно след постигането на законната й цел.
(6) Забранява се употребата на оръжие за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго.
(7) След използване на оръжие полицейските органи изготвят доклад.
Чл. 88. Планирането и контролът на използването на физическа сила, помощни средства и оръжие от полицейските органи включва мерки за постигане на законната цел при минимален риск за живота и здравето на гражданите.

От тези текстове става ясно, че оръжие не може да се ползва срещу мигрантите, защото в повечето случаи те не са въоръжени, нито пък оказват въоръжена съпротива, когато щурмуват граничните пунктове. Поне така бе при последните сблъсъци на гръцко-македонската граница. За сметка на това законът урежда задълженията на граничните полицаи, които ще бъдат изпълнявани и от армията. А те са:

Чл. 102. (1) За осъществяване на граничен контрол полицейските органи...:

8. приемат, придружават и предават нарушители на държавната граница от и на съседните гранични органи и други държави в съответствие със закона и с международните договори, по които Република България е страна;
9. поставят и използват технически средства за наблюдение и заснемане, резултатите от които могат да се използват само за предотвратяване и разкриване на престъпления или нарушения, включително за предотвратяване и разкриване на незаконно преминаване на държавната граница, на престъпления или нарушения на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, насочени срещу паспортно-визовия режим, или на заплахи за сигурността на личния състав, сградите и съоръженията на службата;
10. настаняват принудително в помещения за настаняване на задържани лица или в специални домове чужденци, нарушили режима на движение през границите и подлежащи на принудително отвеждане до границата или на експулсиране, по ред, определен със закон, като на лицата не могат да се ограничават други права освен правото на свободно придвижване;

Нормативният акт все пак допуска употреба на оръжие или помощни средства. Според закона: "Помощни средства са: белезници, усмирителни ризи, палки и прибори; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването; служебни животни – кучета и коне; халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие; водометни и въздухоструйни машини; бронирани машини и хеликоптери.

В същото време обаче прилагането на такива методи е практически невъзможно, защото: "Забранява се използването на физическа сила и помощни средства по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени. Забраната не се отнася за случаите на масови безредици, когато са изчерпани всички други средства". Сред мигрантите винаги ще има бременни жени и малки деца, а пък и кой граничен полицай или пък армейски командир ще рискува кариерата си, да издаде такава заповед. Отделен въпрос е как ще се докаже в съда, че са били изчерпани "всички други средства". 

Инструкцията на МВР, по която ще се ръководи и армията продължава с интересни детайли. Например - при съставянето на планове за "наблюдение": 

"Чл. 8. ...Не се изготвят предварителни планове за организирано взаимодействие и сътрудничество със:
1. органите за местно самоуправление;
2. неправителствени организации и юридически лица с нестопанска цел".

По силата на тази разпоредба кметове или ловни дружинки, или мъже като Динко от Ямбол не могат да подпомогнат граничарите в кризисна ситуация, защото инструкцията не го предвижда. Документът пояснява че "Зачисленото служебно оръжие – пистолети, картечни пистолети, автомати, гладкоцевни пушки-помпи, снайперски пушки, картечници, ръчни гранатомети, бордови картечници, артилерийски установки и др., служи за респектиране и поразяване на установени извършители на престъпления и се използва само когато е абсолютно необходимо съгласно предвидените в ЗМВР случаи".

Регламентирано е обаче основно граничарите да въоръжени с късо нарезно оръжие, което задължително се носи в кобур. За по-бързо придвижване е предвидено да има и патрули на велосипеди, наред с пешите, мотоциклетните,  хеликоптерните и тези с джипове. 

Един от способите за прикриването на държавната граница е кордонът от полицаи и военни:

"Чл. 49. (1) Кордон е гранично полицейски наряд за ограничаване на достъпа до определена територия и за създаване на направляващи коридори, осигуряващи посоката на движение на лица и ППС.
(2) Кордонът може да бъде:
1. обикновен – съставът се разполага на разстояние 1 – 2 метра един от друг;
2. усилен – съставът се разполага на разстояние 1 метър един от друг;
3. разреден – съставът се разполага на разстояние повече от 2 метра един от друг.

Простата аритметика показва, че 500-те военни, които Ненчев изпраща са достатъчни за половин до два километра от границата ни.

Но, да се върнем на споменатите по-горе служебни кучета. Според чл. 21 от Инструкцията:

"Служебните кучета не се използват за изпълнение на задачи в случаите на:
1. заболяване на кучето или отсъствие на неговия водач;
2. неблагоприятни метеорологични условия (проливни дъждове, ураганни ветрове, снежни виелици и др.);
3. въведени ветеринарни ограничения;
4. температура на въздуха, по-ниска от минус 10 °С и по-висока от +30 °С, когато работата им е свързана с непрекъснат престой на открито".

В документа обаче има загриженост и за хората. В чл. 54 пише:

"На граничнополицейските наряди, изпълняващи задълженията си при 12-часови работни смени, се определя време за отдих 30 минути, а при 24-часови работни смени – 4 часа време за отдих.
(3) При температура на въздуха, по-ниска от минус 10 °С и по-висока от +30 °С на сянка, на служителите, назначени в наряд, може да се осигури физиологична почивка 10 минути на всеки час.
(4) Времето и мястото за отдих се определят в зависимост от метеорологичната обстановка и особеностите на обслужваната територия.
(5) Времето за отдих на нарядите се определя от инструктиращия служител при провеждане на инструктажа, а ползването на отдиха се разрешава от оперативните дежурни или от старшия на наряда в зависимост от състоянието на оперативната обстановка".

Още по-грижовен за личния състав е чл. 133:

"По протежението на патрулните пътеки и пътищата в гористи и планински местности се поставят ориентири. При необходимост на отдалечените райони се оборудват специални пунктове, които предварително се снабдяват със средства за отопление и средства за осветление".

В заключение може само да поясним за министър-председателя Бойко Борисов, че заповедта "Изпълнявай Тунджа-200", за прикриване на държавната граница, която той цитира на миналото правителствено заседание,  е неизпълнима в наши дни. Защото нормативните документи не позволяват такива действия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!