"Атака" пита Рашидов защо подкрепя спектакъл с гей-порно

Министърът на културата отрича неговото ведомство да е спонсор на проявата

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2014 в 16:50 10018 7

Вежди Рашидов, министър на културата.

Депутатката от "Атака"  Миглена Александрова попита в рамките на петъчния парламентарен контрол министъра на културата Вежди Рашидов защо Министерството на културата е подкрепило фестивал, в който е включен спектакъл с гей-порно.

Във въпроса на Александрова беше изложена следната информация:

"На 30.11.2014 г. в рамките на фестивала за съвременен танц и алтернативни изкуства „Вертиго“ е показан спектакъла „ICure" с автор Иво Димчев. В спектакъла в една от сцените се показва фелацио между двама мъже. Освен това целият спектакъл е с откровено порнографско съдържание.

Въпросният пърформанс е трябвало да се състои на 29.11.2014 г., но поради голямото обществено недоволство е отменен за ден по-късно. Срещу порнографския пърформанс с декларация излизат музейни служители на регионален исторически музей Варна – мястото, където първоначално е трябвало да се състои проявата и предвид общественото недоволство спектакълът е преместен в галерия „Графит".

Фестивалът и в частност спектакълът „Icure"се провеждат с подкрепата на Министерство на културата, фонд „Култура" на община Варна, фондация „Америка за България" и др.

Чл. 93, т. 28 от Наказателния кодекс гласи: "Порнографски материал е неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, който изобразява открито сексуално поведение. За такова се приема поведение, което изразява реални или симулирани полови сношения между лица от същия или различен пол, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, или похотливо показване на половите органи на лице".

Няма съмнение, че спектакълът „Icure" покрива дефиницията на чл. 93, т. 28 за порнографски материал. В този случай може да се твърди, че е осъществено престъпление по чл. 159 от НК, а именно: „Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева".

„Защо вместо да сезира Прокуратурата за разпространяване на порнографски материали и да забрани провеждането на такова откровено порнографско мероприятие, Министерство на културата подкрепя и съдейства за осъществяването на фестивала и спектакъла „Icure", попита Александрова министъра на културата.

Вежди Рашидов беше категоричен, че Министерството на културата не участва във финансирането и разпространението на спектакъла, което е противно на това, което твърдят медиите. Той се съгласи, че трябва да се сезира прокуратурата, ако въпросният спектакъл не отговаря на моралните норми.

Националистката контрира с информацията, че по време на спектакъла е имало камера на ТВ АЛФА, която е записала как в началото на представлението е обявено, че се осъществява със съдействието на Министерство на културата.

„Ако вие не одобрявате подобен вид спектакли, откровена порнография според нас от "Атака", можехте да вземете мерки и да го спрете. Защото гражданите на Варна реагираха около 3-4 дни преди въпросния спектакъл, протестираха, и съответно той не бе проведен на датата, на която трябваше да бъде. Беше проведен ден по-късно. Ако не одобрявате това нещо, можехте да вземете мерки и да го спрете", каза в заключение Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2014 в 16:56

Атака от конкуренция ли се боят, що ли?

07.12 2014 в 07:15

точно пък на атака най-малко ѝ прилича да се вживява в ролята на обществен морален стожер. явно никой не им е обяснил, че изкуството не признава обичайните рамки. в противен случай трябва да изрежем всички сексуални кадри от филмите, да забраним експозицията на художествени произведения – от древни фигури на бога на плодовитостта до платана, като "голата маха", да организираме аутодафе на набоковата "лолита" и куп други книги...
а много добре помним кой тъй усърдно гореше книги на обществени клади!

голотата и секса, представяни и коментирани в рамките на едно художествено произведение (дори и по-крайни форми) все пак се случват в едно затворено артистично пространство и там влиза само този, който си е закупил билет. и само малокултурен популист, като каквито се изявяват в случая атакистите, може да приравнява една творба с изцъклените порно вестничета по будките. за чието разпространение не помня атака да е протестирала.

06.12 2014 в 18:16

А неговите голи снимки?

06.12 2014 в 13:07

И като говорим за порнография: Наскоро германската телевизия излъчи филм за спорта във великата савецка страна. Една видна спортистка разказва как дала 450 000 долара на различни руски деятели, за да я допуснат до участие, въпреки че кръвната ѝ картина не била за пред хората. Та да видиш възмущение -- ама не от допинга или от рушветите, а от телевизията! Пък една още по-видна спортистка рекла, Ета хуже парнаграфии!

06.12 2014 в 12:59

Не мога да му разбера комплексите на тоя. Излиза, че онзи откачен, мазен травестит е най-привлекателното създание в света, а всички български мъже са с толкова слаби ангели, та е абсолютно необходимо Сидеров да им нарежда едно, да им забранява друго, иначе животът невъзможен. Хора, които до такава степен ненавиждат свободата, се нуждаят от лечение.

05.12 2014 в 17:35

А онези 2 милиона, които Пайнер взеха субсидия за да станат по-конкурентноспособни? Веждито знае, че турската чалга е идеална за подрастващите и е ударил рамо ;).

05.12 2014 в 17:08

Ха-ха! Точно пък ку...ляка от Атака намери да протестира срещу порно спектакли?!? Назначаването на Деничка Гаджева за "съветник" на Партия(пардон!) "бАтака" си е чисто порно също! И то в Народното Събрание... Него как да го накажем, а?!??