"Атака" пита Рашидов защо подкрепя спектакъл с гей-порно

Министърът на културата отрича неговото ведомство да е спонсор на проявата

OFFNews 05 декември 2014 в 16:50 10887 7

Вежди Рашидов, министър на културата.

Депутатката от "Атака"  Миглена Александрова попита в рамките на петъчния парламентарен контрол министъра на културата Вежди Рашидов защо Министерството на културата е подкрепило фестивал, в който е включен спектакъл с гей-порно.

Във въпроса на Александрова беше изложена следната информация:

"На 30.11.2014 г. в рамките на фестивала за съвременен танц и алтернативни изкуства „Вертиго“ е показан спектакъла „ICure" с автор Иво Димчев. В спектакъла в една от сцените се показва фелацио между двама мъже. Освен това целият спектакъл е с откровено порнографско съдържание.

Въпросният пърформанс е трябвало да се състои на 29.11.2014 г., но поради голямото обществено недоволство е отменен за ден по-късно. Срещу порнографския пърформанс с декларация излизат музейни служители на регионален исторически музей Варна – мястото, където първоначално е трябвало да се състои проявата и предвид общественото недоволство спектакълът е преместен в галерия „Графит".

Фестивалът и в частност спектакълът „Icure"се провеждат с подкрепата на Министерство на културата, фонд „Култура" на община Варна, фондация „Америка за България" и др.

Чл. 93, т. 28 от Наказателния кодекс гласи: "Порнографски материал е неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, който изобразява открито сексуално поведение. За такова се приема поведение, което изразява реални или симулирани полови сношения между лица от същия или различен пол, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, или похотливо показване на половите органи на лице".

Няма съмнение, че спектакълът „Icure" покрива дефиницията на чл. 93, т. 28 за порнографски материал. В този случай може да се твърди, че е осъществено престъпление по чл. 159 от НК, а именно: „Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева".

„Защо вместо да сезира Прокуратурата за разпространяване на порнографски материали и да забрани провеждането на такова откровено порнографско мероприятие, Министерство на културата подкрепя и съдейства за осъществяването на фестивала и спектакъла „Icure", попита Александрова министъра на културата.

Вежди Рашидов беше категоричен, че Министерството на културата не участва във финансирането и разпространението на спектакъла, което е противно на това, което твърдят медиите. Той се съгласи, че трябва да се сезира прокуратурата, ако въпросният спектакъл не отговаря на моралните норми.

Националистката контрира с информацията, че по време на спектакъла е имало камера на ТВ АЛФА, която е записала как в началото на представлението е обявено, че се осъществява със съдействието на Министерство на културата.

„Ако вие не одобрявате подобен вид спектакли, откровена порнография според нас от "Атака", можехте да вземете мерки и да го спрете. Защото гражданите на Варна реагираха около 3-4 дни преди въпросния спектакъл, протестираха, и съответно той не бе проведен на датата, на която трябваше да бъде. Беше проведен ден по-късно. Ако не одобрявате това нещо, можехте да вземете мерки и да го спрете", каза в заключение Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови