Вежди Рашидов: Аз плащам данък „приходи“, не такса „смет“

OFFNews 18 септември 2014 в 08:53 8758 9

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов

Не тези, които плащат такса „смет“ 50 лв. са големите данъкоплатци. Тези хора, които имат приходи и доходи формират националния бюджет. Аз плащам данък „приходи“, аз не плащам такса „смет“. Хората не осъзнават, че в момента крадем целия български народ.

Това коментира пред bTV бившият министър на културата и кандидат-депутат на ГЕРБ Вежди Рашидов по повод кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Той обясни, че е готов да прежали парите си, но допълни, че те са спечелени по честен и прозрачен начин -  от продажба на къща в кв. „Драгалевци“, за която взел 1 млн. евро, и отделно като художник припечелил 600 хил. евро. Като него в банката обаче имало още около 500 души с „прозрачни“ милиарди.

„Аз вече не знам дали ще плащам данъци. Нечестните пари в банката - голяма част от тях бяха предупредени да си ги извадят. При мен са 500 човека с много милиарди вътре, които са прозрачни. Много е лесно да се влезе в банката и да се провери кои хора имат кредитни карти и са харчили нашите пари“, каза Рашидов.

Той обаче е категоричен, че БНБ не си е свършила работата, за да защити парите на тези хора. „Три години тази банка е давала високи лихви. Къде е била БНБ? Аз имам интереси като вложител при висока лихва да си сложа там парите. Ало, банка, тия 7%... Къде..? Стоп малко, другите дават по 5%“, каза той и поясни, че избрал КТБ освен заради високата лихва, но и за това, че в нея се съхранявали държавни пари, което означавало, че тя е стабилна. 

Според него обаче, след като се оказало, че банката е „гара разпределителна“, трябва да бъдат извадени имената на тези, на които са раздавани парите и на партиите, свързани с тях. „И по негово време (на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бел. ред.) са се случвали такива неща. Може би една политика има нужда от медиен комфорт, защото знаете, че медиите са превърнати в оръжие“, каза още Рашидов.

Ексминистърът обясни, че не се притеснява от това, че управителят на БНБ смята да го даде на съд заради негови изказвания. „Негова воля. За всичко, което надроби и за целия миш-маш, цялата му зависимост лъсна“, каза той и допълни, че Искров взима най-високата чиновническа заплата. Той се позова на публикации в медиите, според които заплатата на управителя на БНБ е 80-90 хил. лв. „Когато човек иска да запази поста се, изпада в зависимост. Който дава заплатата, винаги поставя някакви условия. Човек, който иска да носи отговорности, отказва се от големите заплати“, обясни кандидат-депутатът.

Според него атаките срещу КТБ били премерени и са дошли в момент, в който няма стабилна държава и парламент. А колкото повече Искров отлага решението за банката, „толкова повече напрежението ще расте“.

Рашидов смята, че в сагата започва да се наблюдава нова вълна от атаки от „старата олигархия, фабрикатни, които обясняват: „Тези лакомници, онези лакомници“.

„Хора, които ние сме забравили, но аз съм на 60 години и помня. Помня фалита на куп банки. Хора, които по това време са станали притежатели на фабрики... На кръга „Капитал“ започна да се изказва шефът, започна Краси Стойчев да се изказва. Помня много времена и нека да не влизаме в тази война, тя е нехигиенична“, продължи Рашидов.

По думите му цялата държава е „една малка мафия“. „Това ще е така, докато обслужваме олигарсите. За съжаление, отново Бойко Борисов трябва да дойде и да реши проблема. Явно в тази държава няма мъжкари. Иван Искров не е в състояние да носи тази отговорност и чака да дойде новият парламент да вземе новото решение. Аз мога да прежаля тези пари. Трудно се прежалва унижението. Не съм заслужил 60 години моята страна, която обичам, да бъда унизен като, не парите, животът ми някой да дойде да прибере“, каза още той. 

Рашидов смята, че за коалиция ГЕРБ-ДПС не може да се говори. ГЕРБ обаче е политически проект на Бойко Борисов и той сам решава какво да прави с него. „Аз имам някаква лична хигиена. Ако се коалира с ДПС, аз си отивам“, поясни кандидат-депутатът.

Той коментира и срещата между турския президент Ердоган с лидера на ДПС Лютви Местан. Според него Ердоган е поискал от Местан защита на турското население в България. „Висша политика, висш пилотаж на Ердоган. Ако в Украйна бесарабските българи имат проблем, какво би искала българската държава – ще иска защита. Приемете го като национална политика. Ердоган е много висока летва“, допълни Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!