Асен Василев: Ако погледнем заплатите спрямо цените, българите са напред

OFFNews 28 февруари 2023 в 20:10 4648 3

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Асен Василев

Ако погледнем заплатите спрямо цените, българите са напред - с малко, но напред. Достатъчно е да компенсира инфлацията. 

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред БНТ. 

По думите му инфлацията у нас е 14%, а в ЕС е 10%. "Тези десет процента се получават сумарно от държавите. Цяла източна Европа бе ударена много сериозно от войната в Украйна с оглед по-голямата зависимост от руски горива. . Заради войната и кризата и това, че страната се лута накъде да поеме, не може да тръгне напред", допълни бившият финансов министър.

Василев даде пример с държави със сходен профил на България - при 14% поскъпване в страната ни, в Унгария е 26%, в Латвия - 21%, 19% в Чехия и Естония.

За предстоящите избори и резултатите от тях съпредседателят на ПП обясни, че ако коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" е първа политическа сила, ще предложат правителство на малцинството.

Попитан има ли вариант да се работи с ГЕРБ, Василев обясни, че не вижда такъв вариант, но уточни, че това би могло да стане, ако ГЕРБ се изчисти от "хората, санкционирани по "Магнитски" и тези, които ги гони Европейската прокуратура".

Василев коментира и подреждането на листите с кандидат-депутати за изборите на 2 април. "Във всеки от избирателните райони прегледахме кой колко гласа е получил на последните избори и на база на това формирахме листите, след което всяка от формациите излъчи кандидати", посочи той..

На база на избирателите, колкото повече гласове е получил даден кандидат, той е по-напред. По думите му е нормално да има недоволни и "тук-таме искри". Според него листите са добре конструирани, но предстои да се видят резултатите от изборите.

Според него Лена Бориславова ще помогне на каузата. "Изключително важно е, ако има жени, които искат да се борят въпреки помията в политиката, да се подкрепят", заяви Василев.

Той коментира и изказването си от преди няколко седмици за "дупките в чорапогащниците на учителите", като обясни, че според него учителите са го разбрали много добре. "Изказването ми за дупките в чорапогащниците на учителите бе, че системата е недофинансирана", посочи той. 

Двете формации - "Продължаваме промяната" и "Демократична България", се обединяват около идеята българите да живеем с доходите, стандарта, средата и справедливостта на европейци. Целта е да се зададе ясна посока накъде да върви страната, тъй като през последните 4-5 години се е загубила, категоричен е Василев.

Като важни за страната приоритети определи членството на България в Шенген и Еврозоната.

"Влизайки в Еврозоната най-малкото - българските фирми няма да плащат 1 млрд. лева за превалутиране. Тези средства ще остават в бизнеса - могат да отидат за машини, нови пазари, заплати", каза още Василев.

"Пестим 1 млрд. от превалутиране. Очакваме над 60 млрд. евро да влязат от плана за възстановяване, ако ги вкараме в малко фирми, ще получим малка група богати хора и голяма група - бедни. Ако се дадат на всички фирми, ще може да си купят ново оборудване", обясни той.

Според него с членството ни в Шенген ще бъдат значително улеснени българският износ и внос към европейските държави, тъй като в момента превозвачите чакат по няколко дни по границите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

4

IvanGrozn

01.03 2023 в 10:51

Как няма да има инфлация като вдигнахте заплатите и пенсиите бе! Тъпи популисти скапани! Никога няма да плащам осигуровки!

10935

1

borisboris

28.02 2023 в 20:44

Няма как инфлацията да е 14%, ако всичко е поскъпнало средно с 25-30% за последната година.

 
X

Да помогнем на украинските деца!