Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Американски кораб влезе в Черно море за "насърчаване на мира и стабилността"

OFFNews 13 октомври 2014 в 12:14 4283 4

Американската фрегата USS Mount Whitney
Корабът ще вземе участие в комбинирани учения и операции, свързани с морската сигурност.

Американската фрегата USS Mount Whitney (LCC 20) от шеста американска флотилия е навлязла в Черно море на 11 октомври, съобщава navy.mil. Присъствието на флагмана е свързано с насърчаването на мира и стабилността в Черноморския регион, както и за разширяването на партньорските отношения и оперативните способности на регионалните партньори от НАТО.

Корабът ще вземе участие в комбинирани учения и операции, свързани с морската сигурност.

"Работата със съюзниците и партньорите е крайъгълен камък за гарантиране на сигурността и стабилността в региона", заяви пред американското издание командващият фрегатата кап. Марко Коломбо.

Военноморските сили на САЩ провеждат рутинни занятия в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо, която регулира правилата за пребиваване на военни кораби в Черно море. Мисията Mount Whitney е да успокои съюзниците от НАТО и да изъплни ангажимента на американския флот за укрепване и подобряване на оперативната съвместимост при съвместни действия. 

Това не е първото навлизане на американската фрегата във водите на Черно море. На 4 февруари заедно с фрегатата USS Mount Whitney Taylor приближи на 20 мили от крайбрежието на Сочи, където се проведоха Олимпийските игри. 

От началото на конфликта между Русия и Украйна във водите на Черно море навлязоха редица НАТО-вски кораби, които се включиха в съвместни учения, включително и с българската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!