Армията увеличила ученията, финансирането им под въпрос

Юлиан Христов Последна промяна на 13 юли 2014 в 15:15 3605 2

Средно със 17% се е повишил броят на ученията в армията за 2013 година. Тенденцията е през 2014 г. този брой да се запази или дори увеличи, въпреки неизвестните за финансите в армията до края на годината. 

Това стана ясно от думите на военния министър Ангел Найденов, който наблюдава провеждането на учението "Бриз 2014" в Черно море.

Министърът коментира финансовата обезпеченост на армията до края на годината. По думите му българската армия е обезпечена финансово до края на годината с известна доза условност.

"Бюджетът е в рамките на милиард и 45 млн. лева плюс допълнителните, целеви 20 млн. лева, които вече осигурихме. Аз имах очакването и силно се надяваме това да бъде потвърдено и при едно ново, което и да е правителство, за още едни целеви 20 млн. лева. Очаквах средства, които да бъдат отпуснати за дейности, свързани с освобождаване на радиочестотен спектър, основно дейности, които да са насочени към модернизиране на авиониката, макар и частична на изтребителите "Миг 29" с оглед освобождаване на честотния спектър за работа на високоскоростните влакове. За това казвам с известна доза условност, защото не зная какво ще се случи до края на годината. Надявам се, че очакванията на българската армия, на Министерството на отбраната, ще бъдат оправдани за подчертано внимание и съответно осигуряване на необходимите средства”, обясни пред журналисти министърът.

Той обясни, че се очаква да има ръст в ученията, но: "До края на годината не бих гарантирал какво ще се случи". 

"Бриз 2014" се провежда за 18 път, като тази година то съвпадна със засиленото присъствие на сили на НАТО в Източна Европа и Черно море. В деня на приключване на "Бриз 2014", армията ни стартира участието в ново учение, съвместно с американската армия – "Тракийско лято 2014”, което ще се проведе край Пловдив и ще продължи до 26 юли. 

По време на черноморското учение в Бургаския залив за няколко дни имаше 27 плавателни съда, сред които турски подводница, патрулен и ракетен катер, както и самолет от турските военноморски сили, патрулен катер от военния флот на Гърция, фрегата и миночистач от румънските ВМС и ракетен крайцер и самолет от САЩ. В учението участие взеха и група противоминни кораби на НАТО. 

От българска страна в учението участие взеха фрегатите „Смели”, "Верни" и „Дръзки”, заедно с корвета „Решителни”.  

В петък учението започна с демонстрация на гасене на пожар на кораб. След това беше направена демонстрация по неутрализирането на въздушна атака срещу цивилен кораб. За този епизод от учението се включи двойка изтребители Су-25 от българските ВВС. Беше демонстрирано и засичане и ликвидиране на вражеска подводница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2014 в 09:46

Е, не е само това. По време на 'съветската окупация' имахме над 300 самолета, 2300 танка и 130 хиляди армия, ПВО, балистични ракети и т.н. - как ни е стигал бюджета?
Сега за 30 хиляди армия, останали има-няма 30 самолета (от които летят не повече от 7-8), не можем да вържем двата края.
За капак съюзниците ни претопиха ракетите, а сега очакват да сме в центъра на събитията при назряващата война. Аз викам да им конфискуваме къде-кво имат около нас и да го пишат 'благотворителност с минал падеж' :)

14.07 2014 в 00:09

Хахаха, в НАТО "българската армия била обезпечена финансово до края на годината (с известна доза условност)."

Демек в педероатлантическия алианс армията била по-зле отколкото във Варшавския договор. Голяма изненада!

Честито! Най-бедната страна в еврогейския съюз трябвало да се бръкне по-дълбоко, за да обезпечава фланга на педероатлантиците. Как да не.