Алфа Рисърч: Слави и Няма такава държава стартират с 8,3%, ако сега има избори

68 процента от хората в големите градове искат нов кмет

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2019 в 14:33 17473 3

Нерегистрираната партия на шоумена Слави Трифонов стартира от висока стартова позиция, показват данни от национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведеното в периода 10-16 септември 2019 г.

За политическия проект на тв водещия готовност да гласуват заявяват 8,3 процента от анкетираните 1023 пълнолетни граждани. Така "Няма такава държава" излиза като четвърта политическа сила с резултат близък до този на ДПС.

Според "Алфа Рисърч" бъдещата партия на Слави привлича симпатизанти от БСП, националистическите формации и Воля, но в същото време не причинява съществена ерозия за ГЕРБ.

В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%). 

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на Обединените патриоти, преобладаваща част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а доскорошният им партньор Атака влиза в политическия сезон с подкрепа от 1.9%.

След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат Демократична България стабилизира общите си позиции (4.1%), но все още е изправена пред предизвикателството да разшири кръга от свои симпатизанти в страната.

Изследването на "Алфа Рисърч" показва и ръст на недоверието към основните институции в страната. Нарастват критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната.

Последните политически скандали биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. В резултат, правителството и премиерът успяват да запазят нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот, показва анализът на социолозите.

27.5% от българите одобряват работата на премиера Бойко Борисов, а на 15% от хората им допада работата на неговото трето правителство в началото на есенния политически сезон. Неодобрението към личността на министър-председателя обаче се е увеличило рязко до 46% при положение, че преди три месеца разочарованите от Борисов бяха само 41%. Още повече хора не харесват работата на правителството - 51% неодобрение, при 48% преди три месеца. 

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната – 54.8%, с лек ръст на неодобрението (от 14% на 17%).

Антирекордьор по отрицателен рейтинг обаче е Народното събрание. Дейността на депутатите се одобрява едва от 8 процента от българите. В същото време недоволните от работата на парламента са 59 на сто.

Около 47% са твърдо решилите да гласуват на предстоящите местни избори, показват данните на "Алфа Рисърч". 

Според социолозите нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“ са силно поляризирани. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% са за избор на нов градоначалник. На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32% : 68%), по-умерени – в средните общини (44% : 56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51% : 49%). Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини, коментират от "Алфа Рисърч".

Според социолозите изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот.

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива, посочват от "Алфа Рисърч".

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 10 - 16 септември 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1023 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9873

3

emanuilis

19.09 2019 в 09:22

Привлича всички склонни към популистично-облъчване фракции от електората, очаквано.

22092

2

Стефан

19.09 2019 в 04:17

"стартира от висока стартова позиция"
Вие съвсем ли вече нямате за нищо Българският Език?

425

1

tania7777

18.09 2019 в 21:43

Стартират с измислени числа! На изборите ще се види...