Акад. Денков в Давос: Европейските учени трябва да експериментират повече

OFFNews 16 януари 2024 в 12:30 1112 1

Николай Денков

Снимка МС

За да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай. 

Това послание отправи министър-председателят акад. Николай Денков в рамките на Световния икономически форум в Давос, където участва в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“.

Премиерът посочи, че както в науката, така и в иновациите възможността да бъдат правени повече опити, макар и голяма част от тях неуспешни, е от съществено значение за крайния резултат. Именно затова постепенно се променя и старата идея, че за да има финансиране, е важно да има бърз успех. 

Другият ключов фактор, според премиера акад. Денков, е партньорството между науката и бизнеса. Министър-председателят добави още, че е от голямо значение да не бъдат противопоставяни фундаменталната и приложната наука – принцип, който в САЩ е осъзнат и приложен по-рано от Европа.

„Те развиха своята научна екосистема, свързана с иновациите, по-бързо от Европа“, посочи акад. Денков и добави, че Европа следва да се развива в това отношение в ускорени темпове. 

В дискусията участваха също еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, испанският министър на цифровата трансформация Хосе Луис Ескрива, проф. Мария Лептин, президент на Европейския научноизследователски съвет и Димитри де Врезе изпълнителен директор на нидерландска мултинационална корпорация, работеща в областта на здравето.

Всички участници се съгласиха, че Европа трябва да запази талантите си и също така да бъдат положени повече усилия за привличането на иновативни умове, така че да бъдем още по-гостоприемни за науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

16.01 2024 в 13:49

"...да бъдат положени повече усилия за привличането на иновативни умове,...)

Ами да, повечко миграсти требе, иновацийки да носят, дайте ги насам, да заповядат, добре дошли, че ние не мо'ем веке, не знам к'во ни станà напоследък...
(ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика