58 000 са младите безработни у нас тази година

Симона Костадинова 24 юли 2015 в 13:06 1629 3

В България тази година младите, която нямат работа, са 58 000. Това е с 14 000 души по-малко от миналата година.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на депутата Слави Бинев за младежката безработица и демографската политика.

Той призна, че в момента много от младите българи виждат образованието си и реализацията си с излизането в друга страна.

"Ако се опитаме да се поставим на мястото на младите хора ще видим, че те имат проблем да видят кариерната си перспектива в България. Имат проблем и със заплатите", обясни Калфин.

Калфин беше категоричен, че минималните работни заплати трябва да се повишават и оправданията на някои работодатели, че няма как да го направят , са несериозни .

„Не може някой заради увеличаване на минималната работна заплата да казва, че е неконкурентноспособен, при ниските заплати в България.“, заяви Калфин.

Вицепремиерът призна и че за една работеща жена е изключително трудно да се реши да роди. Той изброи и причини за това, сред които беше и липсата на детски градини в някои населени места.

Калфин обясни, че правителството подготвя нова демографска стратегия, която ще бъде представена през есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!