Пенсионната реформа на Калфин ще мине без предложенията на РБ

OFFNews 16 юли 2015 в 22:17 3070 0

Радан Кънев.

Масовата възраст за пенсиониране ще нараства плавно до достигане на 65 години за мъже и жени през 2037 година, след което ще се въведе автоматичен механизъм за повишаване на възрастта при отчитане на продължителността на живота.

Това реши на свое заседание днес социалната комисия в НС, след като разглежда текстовете за промени на Кодекса за социално осигуряване.

Необходимият стаж за пенсиониране за трета категория труд трябва да стане 37 години за жените и 40 години за мъжете през 2037 година.

Депутатите отхвърлиха предложенията на Реформаторския блок, свързани с втория стълб: правото на избор къде да стоят парите за втора пенсия да важи само за хората, родени между 1960-а и 1970-а година, както и окончателният избор на фонд да може да се прави не пет години преди навършване на възрастта, както е в предложението на Министерския съвет, а една година.

Когато нещо не е в правителственото и коалиционното споразумение, имаме право да гласуваме различно, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

При гласуването на пенсионната реформа в зала най-вероятно от РБ ще подкрепят част от текстовете, а други - не.

Според Кънев има солидно мнозинство, оформено от ГЕРБ, АБВ и ДПС и вероятно ще минат и текстовете от пенсионната реформа, които не се подкрепят от Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!