Кънев с ултиматум към Калфин и АБВ за Конституцията

Ивайло Анев 08 юли 2015 в 10:48 5478 15

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев постави ултиматум към коалиционните партньори от АБВ и вицепремиера Ивайло Калфин.

Причината - отхвърлените снощи от комисията промени в Конституцията. Това стана именно с гласовете на АБВ.

Кънев изрази тревога от поведението на опозицията и „една от партиите, довчера участвала в мнозинството“.

„И ако по отношение на опозицията не можем да имаме претенции, то по отношение на мнозинството това е отказ от отговорност за управление и стабилността на държавата“, категоричен беше лидерът на ДСБ.

От РБ очакват от вицепремиера Ивайло Калфин ясна позиция по конституционните промени, като от това ще зависи доверието към него като член на кабинета.

„За нас успехът на съдебната реформа е безусловен критерий за равноправно членство в ЕС“, каза Кънев.

"Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени", категоричен беше Кънев.

Той обяви, че от РБ призовават опозицията към съгласие и отговорност и настояват останалите политическите сили в управлението да се ангажират с довършването на реформите.

По-рано пред журналисти в Народното събрание Кънев коментира вчерашното гласуване във временната комисия за промените в Конституцията.

Съпредседателят на РБ заяви, че техният депутат Димитър Делчев не е присъствал на заседанието, защото "е на асамблеята на ОССЕ в в Хелзинки".

"Той е командирован отдавна и всички видяхме, че не от неговия глас зависеше решението. Факт е, че той е оставил пълномощно, с което упълномощава Атанас Атанасов и заявява волята си да подкрепи промените. Комисията е решила, че няма възможност за дистанционно участие", заяви Кънев.

Според него за България съдебната реформа е това, което за Гърция е финансовата стабилност - критерий дали "ще бъдем същинска част от Европа или безгласна периферия, каквато сме в момента".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!